Kronik veya yavaş iyileşen yaralar, dünya genelinde büyüyen bir problem olmayı sürdürüyor. Tufts Üniversitesi bünyesindeki araştırmacılar, geliştirdikleri akıllı sargı ile söz konusu yaraları daha yakından izlemeyi ve gerekli tedavinin yapılabilmesinin önünü açıyor.
Small isimli akademik dergide yayınlanan makaleye göre, Pooria Mostafalu’nun liderliğindeki araştırma ekibi geliştirdikleri akıllı sargıyla kronik yaraların iyileşme oranını yukarıya çekmeyi hedefliyor. Makalede yaranın çevresinin dinamik olduğu, ancak doğru zamanda doğru terapilerin uygulanmasıyla birlikte iyileşme oranlarının yukarıya çekilebileceği ifade edildi.
Akıllı sargıyla yaranın sıcaklığı ve pH seviyesi ölçülebiliyor. Bir değişim gözlemlendiği takdirde problemin ne olduğunu tespit edebilen sargı, gerekli durumlarda ilacın yaraya aktarımını gerçekleştirebiliyor. Bunun için sargıdaki merkezi işlemciden yararlanılıyor. Doktorlar belli koşulların tespit edilmesi durumunda söz konusu işlemciye gerekli tedaviyi programlayabiliyor. Tedavi sürecini de izleyen sargı, ekstra adımlara gerek olup olmadığını belirleyebiliyor. Bluetooth sayesinde sargının gönderdiği verileri gerçek zamanlı olarak takip etmek de mümkün oluyor.
Digital Trends’e konuşan makalenin yazarlarından Sameer Sonkusale, kronik yaraların savaş koşulları dışındaki uzuv alınma işlemlerinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Yaraları takip edebilen ve gerçek zamanlı olarak tedavi gerçekleştirebilen esnek ve duyarlı bandajlar sayesinde söz konusu işlemlerin sayısının ciddi ölçüde azalabileceğine inanılıyor. Enfeksiyonu önleyen ve tedaviyi hızlandıran bandajların kronik yaraların iyileşmesine yardımcı olması hedefleniyor.
Sargılara teknoloji yerleştirme fikri yeni bir konsept değil. Daha önce de yaraları kapatmak için kullanılabilecek çeşitli akıllı sargılar ortaya çıkmıştı. Akıllı sargı konsepti, doktoru beklemeden uygun tedaviyi uygulamaya koyabilmesi açısından ciddi bir potansiyel taşıyor. Bu konseptin gerçek dünyada uygulanabilmesi ise biraz zaman alacak gibi görünüyor. Araştırmacılar teknolojinin verimliliğini ölçmek adına öncelikli olarak hayvanlarda test edileceğini belirtti.