Apple’ın popüler tam kablosuz kulaklık modeli AirPods Pro, en son 2022 sonbaharında gelen AirPods Pro 2. nesil modeliyle birlikte kapsamlı bir yenilikten geçti, yeni özellikler kazandı. Tasarımı aynı kalsa bile, ses kalitesi, şarj kutusu ve diğer yenilikleriyle zamanın gereksinimlerine ve eğilimlerine uyum gösterdi. AirPods Pro 2 inceleme yazısı ve videosunda, bu en son model Apple kablosuz kulaklık modeliyle ilgili izlenimlerimizi ve yorumlarımızı aktarmıştık. Şimdiyse, bu kulaklıkların kullanıcılara sunduğu, çok fazla öne çıkmayan, “Bu da mı varmış?” dedirten bazı özelliklerine yakından bakıyoruz.
Bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce yayınladığımız AirPods Pro ipuçları yazısında ve videosunda, Apple’ın birinci nesil AirPods Pro modelinin kullanıcılarına sunduğu dikkat çekici özelliklere yakından bakmış ve ipuçları aktarmıştık. O video YouTube’da en çok ilgi gören videolarımızdan bir tanesi oldu. O içeriğimizde anlattığımız özellikler ve imkanlar AirPods Pro 2. nesil için de geçerli olmakla birlikte, bu yazıda ve videoda aktardıklarımızı onun üstüne gelen eklemeler ve yenilikler olarak düşünebiliriz. Bu yazıya ve videoya ek olması için, daha önce yayınlamış olduğumuz içeriğe de göz atmanızı tavsiye ederiz.
Denetim Merkezi’nde işitme kontrolleri
Denetim Merkezi iPhone veya iPad’in birçok kullanışlı işlevine kolay biçimde erişme ve bunları yönetme imkanı sunuyor. İşitme denetimi de bunlardan bir tanesi. AirPods Pro’yu bağladıktan sonra Denetim Merkezi’ni açıp İşitme denetimine tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda birtakım seçenekler ve kontroller göreceksiniz. Ayrıca bağlı AirPods Pro kulaklıkların pil seviyesi de bu ekranda gösteriliyor. Arka Plan Sesleri ve Canlı Dinleme olmak üzere iki seçenek var. Arka Plan Sesleri’ni açtığınızda; Okyanus, Yağmur ve Dere gibi dinlendirici sesleri duyabilirsiniz. Ayrıca Dengeli, Parlak ve Koyu olmak üzere üç arka plan sesi de seçenekler arasında bulunuyor. Hemen altındaki ayar yardımıyla ses yüksekliğini ayarlayabilirsiniz. Canlı Dinleme özelliği ise, bağlı iPhone’un mikrofonunu kullanarak ortamı dinlemeyi sağlıyor. Eğer yakınınızda konuşan iki kişinin ne konuştuğunu uzaktan duymak isterseniz, bunun bir hayli kullanışlı olacağını söyleyebiliriz.
İşitme denetimini Denetim Merkezi içinde göremiyorsanız; Ayarlar > Denetim Merkezi yolunu takip edin. Daha Fazla Denetim bölümü altından İşitme denetimini bularak + simgesine tıklatın ve Denetim Merkezi içine ekleyin.
Sağlık uygulaması içinde duyma sağlığı bilgileri
Apple, AirPods Pro’nuz ile müzik dinlerken ne kadar yüksek şiddette sese maruz kaldığınızı gösteren bilgileri de sunuyor. Bunun için Sağlık uygulamasında yer alan İşitme bölümüne gitmeniz gerekiyor. Burada Kulaklık Ses Düzeyi adında bir seçenek göreceksiniz. Buna tıkladığınızda açılan sayfada günlük, haftalık, aylık, 6 aylık ve yıllık sese maruz kalma verileri gösteriliyor. Hemen altta ise ortalama şiddet verisi de paylaşılıyor. Daha Fazla Veri Göster’e tıklattığınızda ise günlük ortalama ses şiddeti aralığı, bağladığınız hangi kulaklıkla nasıl bir ses şiddeti ortalaması elde ettiğiniz bilgisi de görülebiliyor.
Uyarlanabilir şeffaflık
2. Nesil AirPods Pro’nun öne çıkan özelliklerinden bir tanesi de Uyarlanabilir Şeffaflık. Şeffaf mod etkin durumdayken herhangi bir yüksek sese maruz kalırsanız, bu yüksek sesler otomatik olarak kısılır. Böylelikle aşırı ses seviyelerinin olumsuz etkilerinden korunmuş olursunuz.
Uyarlanabilir şeffaflık özelliğini etkinleştirmek için Ayarlar içinden AirPods Pro ayarlarına girin. Daha sonra sayfada aşağı kaydırarak Uyarlanabilir Şeffaflık seçeneğini bulun ve bunu açık duruma getirin.
Özelleştirilebilir şeffaflık ve konuşma yükseltme
Şeffaf modda etrafınızdaki sesleri dinlemek için AirPods Pro’yu kullanırken çevrenizdeki dünyayı duymaya devam edebilirsiniz. iPhone’da, iPad’de veya iPod touch’ta, Şeffaf modu kullanırken hangi seslerin duyulacağını özelleştirebilirsiniz.
Bunun için AirPods Pro kulağınızda takılı ve cihaza bağlıyken Ayarlar > Erişilebilirlik > Ses/Görsel > Kulaklık Kolaylıkları yolunu takip edin. Buradaki Kulaklık Kolaylıkları seçeneğini açık duruma getirin. Daha sonra sayfanın altına doğru ilerleyerek Şeffaf Mod seçeneğine tıklatın. Özel Şeffaf Mod‘u açın. Bunu yaptıktan sonra ekranda çeşitli sürgüler göreceksiniz. Bunları dilediğiniz gibi ayarlayarak rahatınız için en uygun noktayı belirleyin.
Aynı sayfada yer alan Konuşma Yükseltme seçeneğini açık duruma getirerek yüz yüze konuşmalarda karşınızda konuşan kişinin sesine daha rahat odaklanabilirsiniz.
Bul uygulamasıyla AirPods Pro kasasının yerini bulma
AirPods Pro 2. nesil kablosuz kulaklıkların şarj kutusu, dahili hoparlörü ve U1 çipi sayesinde bir AirTag gibi çalışabiliyor. Yani, kulaklıkları, şarj kutusu içindeyken bulamamanız durumunda sesini çaldırabilir veya Bul özelliğini kullanarak iPhone yardımıyla yerini tam olarak tespit edebilirsiniz.
AirPods Pro’yu telefonunuza bağladıktan sonra otomatik olarak bağlı iCloud hesabınıza eklenecektir. iPhone, iPad veya Mac’inizde Bul uygulamasını açıp Aygıtlar bölümüne girdiğinizde, AirPods Pro’yu burada göreceksiniz. Ses Çal’a tıklatarak AirPods Pro’nun sesini çaldırabilirsiniz. U1 çipli bir iPhone’unuz varsa, Bul’u kullanarak şarj kutusunun yerini tam doğrulukta belirleyebilirsiniz.
Bul Ağı ile çalışma, doğal olarak AirPods Pro’da pil tüketimine neden olacaktır. Eğer ev veya iş yeri gibi sabit kaldığınız bir yerde kulaklıklarınızı daha sık kullanıyorsanız, bu özelliği kapatabilirsiniz. Bunun için AirPods Pro’lar iPhone’a veya iPad’e bağlıyken Ayarlar‘ı açın. AirPods Pro’nunuz hemen başta, iCloud Kimliği altında göreceksiniz. Buna tıkladığınızda açılan sayfada aşağı kaydırarak Bul Ağı seçeneğini bulun ve bunu kapalı duruma getirin.
Pil seviyelerini takip etme
AirPods Pro’nun tek bir şarjla 6 saate kadar dinleme süresi var. Şarj kutusu ile birlikte toplam süre bir günün üstüne çıkıyor. AirPods Pro’yu kullandığımız süre boyunca iki şarj arasında ne kadar sürenin geçtiğini doğrusu pek takip edemiyoruz. Uzun pil ömrü bunun en büyük nedeni. Yine de, AirPods Pro’nun pil seviyelerini her an yakından takip etmeniz yerinde olacaktır. Bunun için iPhone veya iPad’deki Piller araç takımını kullanabilirsiniz.
Pil araç takımı, bir iPhone veya iPad’e bağladığınız kulaklık, Apple Watch gibi aksesuarların pil seviyelerini yakından takip etmenizi sağlar. Eklemek için Ana ekran’ın herhangi bir boş yerinde parmağınızı basılı tutun. Daha sonra ekranın sol üst köşesindeki + simgesine tıklatın. Piller araç takımını bulun ve sunulan boyutlardan bir tanesini seçerek Ana ekrana ekleyin.
AirPods Pro mobil cihaza bağlıyken Piller araç takımına baktığınızda hem kulaklık teklerinin hem de şarj kutusunun pil seviyelerini görebilirsiniz.
Özelleştirilmiş ses kalitesi
Apple, Erişilebilirlik ayarları içinde AirPods Pro’nun ses kalitesini isteğinize göre özelleştirmenize olanak sağlayan daha fazla ayar sunuyor. Böylelikle AirPods Pro’nun telefon görüşmeleri, müzik dinleme veya film izleme gibi durumlardaki ses kalitesini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Bunun için AirPods Pro ayarları içinde Erişilebilirlik bölümüne gidin, daha sonra Ses Erişilebilirlik Ayarları seçeneğine tıklatın. Burada en başta göreceğiniz Kulaklık Kolaylıkları seçeneğine giriş yapın. Özel Ses Ayarları’na tıklatın. Açılan sihirbazdaki adımları takip ederek özelleştirme işlemini tamamlayın. Bu adımları uygularken sessiz bir ortamda bulunmanız gerekiyor.
Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses
Uzamsal Ses, AirPods Pro’nun dinleme deneyimini daha da zenginleştiren ve bizim de çok sevdiğimiz özelliklerinden bir tanesi. Özellikle film izlerken bir sinema salonu etkisi elde edebiliyorsunuz. Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses sayesinde, yalnızca size özel ayarlanmış bir dinleme deneyimi elde edebilirsiniz. Bunun için iPhone’unuzdaki TrueDepth kamerayı kulanabilirsiniz.
Uzamsal Ses’i kişiselleştirmek için Ayarlar’da AirPods Pro sayfasına girin. Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses‘e tıklatın ve Uzamsal Ses’i Kişiselleştir‘i seçin. Önden görünümü yakalamak için iPhone’unuzu tam karşınızda yaklaşık 30 cm mesafede tutun. Yüzünüzü kamera çerçevesine yerleştirin, ardından yüzünüzün tüm açılarını göstermek için kafanızı bir daire şeklinde yavaşça hareket ettirin. Sürdür‘e dokunun. Sağ kulağınızın görüntüsünü yakalamak için iPhone’unuzu sağ elinizle tutun. Sağ kolunuzu sağınıza doğru 45 derece kaldırın, ardından kafanızı yavaşça sola çevirin. Sol kulağınızın görüntüsünü yakalamak için iPhone’unuzu sol elinize alın. Sol kolunuzu solunuza doğru 45 derece kaldırın, ardından kafanızı yavaşça sağa çevirin. Sesli ve görsel ipuçları, ayarlama işlemini tamamlamanıza yardımcı olur.
Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses sadece 2. nesil AirPods Pro’da değil, 1. nesil AirPods Pro’da ve 3. nesil AirPods’da da kullanılabilir.
Kablosuz şarj
2. Nesil AirPods Pro da kablosuz şarj destekli bir kutuyla geliyor. Üstelik MagSafe destekli, bu sayede Apple’ın ve üçüncü taraf üreticilerin sunduğu MagSafe Şarj aksesuarlarına doğru ve sıkı şekilde tutunarak kablosuz şarj işlemini basitleştiriyor.
Öte yandan Apple, Apple Watch sahiplerinin şarj aygıtlarını sadece akıllı saatleri için değil, kablosuz kulaklıkları için de kullanabilmelerini sağlıyor. AirPods Pro’nun şarj kutusunu Apple Watch’a özel kablosuz şarj aygıtına yerleştirdiğinizde, şarj kutusunun pilinin dolmaya başladığını göreceksiniz. Şarj hızı diğer aygıtlara göre yavaş olsa da, geceden sabaha şarj için elverişli bir çözüm olarak nitelendirilebilir. Ayrıca yanınızda AirPods Pro’yu şarj etmek için bir Lightning kablosu yoksa, epey işe yarayabilecek alternatif bir çözüm.
Bu arada, AirPods Pro’nun şarj kutusu şarj olurken, ön tarafta LED lambanın bulunduğu bölüme art arda iki kez tıklatarak lambanın yanmasını sağlayabilir ve şarjın bitip bitmediğini anlayabilirsiniz.
AirPods Pro (2. Nesil)
- Yeni nesil H2 çip, daha akıllı gürültü engelleme özelliğine ve üç boyutlu seslere güç sağlıyor.
- Aktif Gürültü Engelleme özelliği şimdi istenmeyen sesleri iki kat daha fazla engelliyor.
- Şimdi tek şarjla 6 saate kadar ve MagSafe Şarj Kutusu’yla 30 saate kadar dinleme süresiyle müziğin keyfini çıkarın.
- Yeniden tasarlanan MagSafe Şarj Kutusu, Tam Konum Bulma özelliğini mümkün kılan U1 çipe sahip.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.