İncelemelerManşetler

AirPods Pro 2. Nesil (USB-C) İncelemesi

Apple AirPods Pro (2. nesil) ve MagSafe Şarj Kutusu (USB-C) 

  • USB-C portu
  • Aktif gürültü engelleme
  • Kişiselleştirilmiş ses yüksekliği
  • Uzamsal ses ve kafa izleme
  • 30 saate varan pil ömrü
  • Dokunmatik kontroller
  • H2 çip

Apple’ın iPhone 15 Serisi ile birlikte USB-C portuna geçiş yapması, önemli bir gelişme ve bizim de yakın zamanda yayınladığımız iPhone 15 Pro incelememizde belirttiğimiz gibi USB-C, iPhone deneyiminde, özellikle profesyoneller için büyük bir fark yaratıyor. Daha çok Avrupa Birliği’nin şart koşmasıyla hayata geçirilen bu yenilik, tabii ki, ilk etapta kullanıcılara şarj konusunda daha fazla kolaylık ve pratiklik sağlamayı amaçlıyordu. Apple’ın bu önemli değişikliği sadece yeni iPhone’larla sınırlı kalmadı. 2022 sonbaharında piyasaya çıkan AirPods Pro 2. Nesil de, yenilenmiş USB-C portuyla birlikte 2023 sonbaharından itibaren mağazalarda yerini almaya başladı. Lightning portundan USB-C’ye geçiş Apple’ın popüler kablosuz kulaklığında nasıl bir fark yaratıyor? Bu sorunun yanıtı ve diğer ayrıntılar AirPods Pro 2. Nesil (USB-C) inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

MagSafe özellikli kablosuz şarj kutusunda USB-C portu barındıran 2023 model AirPods Pro, özellikler bakımından geçen yıl çıkan Pro kulaklıkların özelliklerini ve yeteneklerini barındırmaya devam ediyor. Öncelikle ses kalitesi bakımından geçen yılın modeliyle arada herhangi bir fark hissetmedim. Yüksek ses kalitesi korunmaya devam ediyor. Bu kulaklıkları büyük çoğunlukla iPhone 15 Pro ve 2021 model MacBook Pro ile kullandım ve her zaman istediğim yüksek ses çıkış şiddetini elde ettim. Kişiselleştirilmiş Ses Yüksekliği özelliğinin de buradaki katkısını atlamayalım. Bu özelliği açık duruma getirdiğinizde, dinlediğiniz içeriğin ses yüksekliği çevredeki seslerin şiddetine göre ayarlanıyor. Özellikle iPhone 15 Pro ile müzik dinlerken veya bir şeyler izlerken Uzamsal Ses ve Kafa İzleme özelliklerini açık tuttum. Bu şekilde hem ses çıkışı biraz daha güçleniyor, hem de içeriğin sarmalayıcılığı ve etkisi artıyor. Tüm bu yüksek profilli performans, Apple’ın tasarımı olan H2 çip sayesinde gerçekleşiyor. Net sesler, derin baslar ve canlı tizlerle iyi bir dengeyle sunuluyor. Öte yandan H2 çip, sayesinde gelişmiş gürültü engelleme sunuluyor, uzamsal ses sağlıyor ve pil ömrü verimli kullanılıyor.

airpods pro 2. nesil usb-c inceleme

Apple’ın 2. Nesil AirPods Pro’larda en fazla gelişim gösterdiği alanlardan bir tanesi Aktif Gürültü Engelleme olmuştu. Birinci nesil modele göre iki kat daha fazla sessizlik sunuluyordu ki, bunu bizzat dışarıda, yoğun araç veya yaya trafiğinin olduğu ortamlarda test etmiştim. Aynı performans USB-C portlu, 2023 model AirPods Pro’da da sunulmaya devam ediliyor. Gürültü engelleme özellikli mikrofonlar ile gelen sesleri hızla algılıyor ve gürültüyü siz fark etmeden önlüyor.

AirPods Pro’nun iyi bir aktif gürültü engelleme performansı göstermesinde sahip olduğu kapalı uçlu tasarımın rolü büyük. Apple, kolayca değiştirilebilen bu uçlardan toplam dört farklı boyda dörder çift sunuyor. Bir çift kulaklığa takılı olarak gelirken kutuda üç farklı boyutta çift mevcut. Üstelik şimdi küçük kulak kanallıların da rahat edebilecekleri bir seçenek var. iPhone veya iPad’deki AirPods Pro ayarlarından erişebileceğiniz Kulak Ucu Uyum Testi sayesinde en uygun ucu belirleyebilir ve değişimi de kolaylıkla yapabilirsiniz.

airpods pro 2. nesil usb-c inceleme

Şeffaf mod da AirPods Pro’nun en beğendiğim özelliklerinden bir tanesi. Özellikle trafikteyken ya da dışarıda yürüyüş yaparken bu modu etkinleştirmeniz iyi olacaktır. Gerçekten de ses geçirgenliği doğal biçimde ve yeterli bir ses çıkış şiddetiyle yapılıyor. Yolda yürürken yanınızdan geçen araçları fark edebilir veya metrodayken anonsları duyabilirsiniz. Üstelik Şeffaf mod, kullanım sırasında aşırıya kaçan ses şiddetini de filtrelemede başarı göstermeye devam ediyor. Daha önce Lightning portlu AirPods Pro 2. Nesil’i deneyimlerken bu özelliğin iyi şekilde çalıştığını görmüştüm. Aynı performans USB-C portlu kulaklıklarda da sürdürülüyor. Öte yandan AirPods Pro 2. Nesil USB-C de, Adaptif Ses özelliğiyle gürültü engellemenin şiddetini bulunduğunuz ortama göre iyi biçimde ayarlayabiliyor.

AirPods Pro’nun Lightning modellerine de iOS 17 ile birlikte gelen ve deneyimlediğim USB-C portlu versiyonunda da yer alan bir yenilik Sohbet Farkındalığı, gürültü engelleme ve şeffaf mod arasında iyi bir denge kuruyor. Diyelim ki, AirPods Pro kulaklarınızda takılı, müzik dinliyor, film izliyor ya da podcast dinliyorsunuz. Yanınızdaki bir kişiyle konuşmaya başladınız ya da yanınızdaki kişi veya kişiler bir şeyler söyledi. AirPods Pro bunu algılayarak çalan içeriğin sesini kısıyor ve gürültü engellemeyi, konuşmaları duyacağınız seviyede azaltıyor. Müzik dinlerken veya bir YouTube videosu izlerken çalan içerik kısık seste oynatılmaya devam ediliyor. Ancak podcast dinliyorsanız, içerik otomatik olarak duraklatılıyor. Ortam sessizleştikten ve herkes sustuktan kısa bir süre sonra, çalan podcast içeriği kaldığı yerden devam ediyor. Bu özellik iOS 17 ilk çıktığı zamanlarda, özellikle podcast’ler için duraklatmayı sunmuyordu, ancak Apple kısa süre içinde duruma müdahale etti ve az önce belirttiğim dengeyi iyi biçimde ayarladı.

airpods pro 2. nesil usb-c inceleme

Tasarımı aynı kalmaya devam eden AirPods Pro’ları, Lightning portlu şarj kutusuna rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Açıları iyi biçimde ayarlanmış gövde bölümü, kulaklıkların iyi biçimde desteklenmesini sağlıyor. Gövde kısmı çeşitli dokunmatik kontrollere sahip. Bir kez veya iki kez basarak çalan içeriği duraklatma, ileri alma, aramalar sırasında ise bir kez basarak sesi kapatıp açma ya da iki kez basarak aramayı bitirme gibi işleri yerine getirebiliyorsunuz. Ses seviyesini ise işaret parmağınızı gövde üstünde yukarı aşağı sürükleyerek ayarlayabiliyorsunuz. Özellikle bu ses kontrolü, AirPods Pro kullanımına büyük bir rahatlık getirdi.

AirPods Pro’yu iCloud hesabıma bağlı olan iPhone 15 Pro, Apple Watch Series 9, iPad Air ve MacBook Pro gibi birçok cihazla kullanıyorum. Apple, Otomatik Geçiş özelliği sayesinde bu cihazlar arasında geçişi kolaylaştırıyor. Hangi cihazda aktif bir içerik oynatımı varsa veya bir telefon ya da FaceTime çağrısı geldiyse, kulaklık oraya aktarılıyor. Bu özellik büyük pratiklik sağlamakla birlikte, her zaman kullanışlı olmayabiliyor. Özellikle iPad Air’ımı genellikle Bluetooth ya da AirPlay hoparlörlerine bağlı kullanarak müzik dinliyorum ve AirPods Pro’ları kulaklarıma taktığımda çalan parçanın otomatik olarak kulaklığıma aktarılması hoşuma gitmiyor. Neyse ki, iPad Air’daki AirPods Pro ayarlarından, En Son Bu iPad’e Bağlanmışsa seçeneğini tercih ederek bu sorunu çözdüm. iPhone 15 Pro ve MacBook Pro’da ise Otomatik Geçiş açık durumda. Çalışırken bu iki cihazı aktif biçimde kullandığımdan, ikisinin arasında hızlı geçişlerin olması pratiklik sağlıyor. Apple, iOS 17 ile birlikte Otomatik Geçiş özelliğinin performansını daha da artırmıştı ki, gerçekten de bu özellik şimdi eskisinden daha iyi şekilde işliyor.

airpods pro 2. nesil usb-c inceleme

Şarj kutusu, MagSafe özelliğini barındırmaya devam ederken, en büyük değişiklik alttaki portun Lightning yerine USB-C ile değiştirilmesi oluyor. Kutudan da buna uygun şekilde, iPhone 15 serisi modellerin kutusundan çıkanlarla aynı USB-C kablo çıkıyor. Lightning portlu modellerde klasik, kauçuk kaplamalı bir USB-C – Lightning kablo çıkarken, burada örgü kaplamalı, daha lüks hissi veren bir kablo görüyoruz. Bu kabloyu bilgisayarlarda artık bir standart hâlini alan USB-C portuna bağlayarak şarj edebilirsiniz. Ya da iPad ve hatta şimdi iPhone 15 serisi modellerini de şarj için kullanabilirsiniz. Özellikle iPhone 15 modellerinin USB-C ve bunun üzerinden ters şarj desteğini kazanması, hareket hâlindeyken AirPods Pro 2. Nesil’in pilini her zaman canlı tutmakta büyük katkı sağlıyor. Tabii ki, çantanızda veya cebinizde USB-C kablosunun bulunması şartıyla.

Kablosuz şarj ise AirPods Pro’larda kolaylık sağlamayı sürdürüyor. Kablolu şarja göre daha yavaş olsa da, gece yatarken veya masanızda çalışırken şarj kutusunu MagSafe şarj aygıtına veya uyumlu bir Qi şarj matına yerleştirerek şarj etmek büyük kolaylık sağlıyor. AirPods Pro 2. Nesil’in USB-C portlu versiyonu da Lightning versiyonla aynı şarj özelliklerine sahip. Tek şarjla 6 saate kadar dinleme süresi (Uzamsal Ses ve Kafa İzleme açıkken 5,5 saate kadar) veya 4,5 saate kadar kouşma süresi var. MagSafe Şarj Kutusu da hesaba katıldığında dinleme süresi 30 saate, konuşma süresi ise 24 saate kadar çıkıyor. Öte yandan hızlı şarj desteği sayesinde, şarj kutusunda 5 dakika şarj, yaklaşık 1 saat dinleme süresi veya konuşma süresi sağlıyor.

airpods pro 2. nesil usb-c inceleme

AirPods Pro 2. Nesil, U1 çipi sayesinde Bul uygulaması ile şarj kutusunun yerini tam olarak tespit etme imkanı sağlıyor. Apple’ın AirTag’ler için sunduğuyla aynı arayüzü kullanarak ve ihtiyaç duyduğunuzda şarj kutusunun sesini çaldırarak, evde, ofiste veya bunun gibi yerlerde şarj kutusunun yerini kolayca tespit edebilirsiniz. Daha önce Lightning portlu modelde bunun ne kadar verimli ve yüksek doğrulukta çalıştığını göstermiştim. Aynı performans ve kolaylık burada da mevcut.

AirPods Pro ve MagSafe Şarj Kutusunun suya ve toza dayanıklılığının IP54 standartlarıyla koruma altına alındığını da belirtelim. Bu sayede özellikle spor yaparken veya yağmur altında dolaşırken, hareket ederken bu kulaklıkları rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz. Sadece kulaklıklar değil, şarj kutusu da etkilenmeyecektir.

Yukarıda belirttiğim Otomatik Geçiş dışında, AirPods Pro 2. Nesil, Apple cihazlarıyla kolay kurulum ve kullanım imkanıyla da, bir iPhone, iPad veya MacBook ile en rahat kullanılabilecek kablosuz kulaklık olma özelliğini taşıyor. Siri ile de rahatlıkla kullanılabiliyor. Telefonunuza uzanmadan “Hey Siri” diyerek komut verebilir, telefon aramaları yapabilir, gelen SMS’leri, WhatsApp veya iMessage mesajlarını dinleyebilir ve hemen dikte ederek yanıt verebilirsiniz. Bunlar yeni özellikler değil, ancak uzun zamandır AirPods kullanan biri olarak, özellikle iPhone ile kullanım sırasında büyük kolaylık sağladığını belirtmem gerekiyor.

AirPods Pro 2. Nesil USB-C modelinin hiç farkı yok mu?

Buraya kadar anlattıklarım, USB-C model ile Lightning modeli arasında hiçbir farkın olmadığını gösteriyor. Performans ve deneyim açısından durum böyle, iki versiyonu da aynı anda kullandım ve portların farklılığı ve bunun getirdiği şarj imkanı dışında benim için büyük bir fark olmadı. USB-C modeliyle ilgili olarak yapılan çeşitli incelemelerde ses çıkış kalitesi ve aktif gürültü engelleme performansında çok küçük farklılıklar olabileceği söyleniyor, ancak ben pratikte herhangi bir fark hissetmedim. Her iki model de beklediğim kaliteyi ve performansı sunuyor.

airpods pro 2. nesil usb-c inceleme

Ancak çeşitli haberler, USB-C portlu AirPods Pro 2 modelinin 20-bit, 48kHz ses iletimini destekleyeceğini belirtiyor. Apple’ın 2024 yılında çıkacak Apple Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğüyle eşleştirildiğinde 5 GHz üzerinde yukarıda belirttiğim kalitede ses iletimi kablosuz olarak yapılabilecek. Daha eski modeller bu frekans bandında iletimi sunmuyor. Apple’ın ilk olarak Apple Vision Pro’da getirdiği bu desteği gelecekte daha başka modelleri için sunduğunu görebilirsiniz. Belki, geleceğe hazırlık olması anlamında, özellikle kaliteli ses konusunda tutkun seviyesinde bir kişiyseniz, USB-C portlu modeli tercih etmeniz yerinde olabilir.

Bir de USB-C portlu AirPods Pro 2’yi tercih etmek, uygun bir kabloya erişmekte size daha yardımcı olacaktır. Lightning portlu bir AirPods Pro 2. Nesil kulaklığı şarj etmek için özel Lightning – USB-C kablosunu yanında taşımanız gerekir. Halbuki USB-C portlu kulaklıklarınızı, yanınızda kendi kablosu olmasa bile kolaylıkla edinebileceğiniz bir kablo sayesinde bilgisayara, iPad’e, iPhone’a veya USB-C portlu bir Android telefona bağlayarak şarj etme şansınız bulunacaktır.

  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
  • airpods pro 2. nesil usb-c inceleme
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
9.5
Tasarım
9.5
Özellikler
9.5
Ses Kalitesi
9.5
Bağlantı
9.5