ManşetlerTeknoloji

AirPods 4 incelemeleri gelmeye başladı: Gürültü engelleme ve pil performansı ön planda

apple airpods 4

Apple’ın yeni AirPods 4 serisine yönelik ilk incelemeler gelmeye başladı. AirPods 4, 5.779 TL’lik temel model ve 7.999 TL’lik Aktif Gürültü Engelleme (ANC) özelliği sunan üst model olmak üzere iki versiyon halinde piyasaya sürüldü. Yurt dışında çıkan ilk incelemelerde özellikle ANC performansı ve pil ömrü öne çıkan konular arasında.

The Verge’den Chris Welch, AirPods 4’ün açık tasarımlı bir kulaklık olmasına rağmen sunduğu ANC performansının oldukça etkileyici olduğunu belirtiyor. ANC özelliği, uçak kabinleri, şehir trafiği ve ofislerdeki düşük frekanslı uğultuları başarılı bir şekilde azaltıyor. Welch, özellikle ANC devredeyken müzik dinlemenin çevresel sesleri büyük oranda bastırdığını, böylece daha düşük ses seviyelerinde bile dikkat dağınıklığı yaşanmadığını vurguluyor. Eski AirPods modellerinde, çevredeki seslerle başa çıkabilmek için sesi yükseltmek zorunda kaldığını belirten Welch, AirPods 4’te bu sorunun önemli ölçüde giderildiğini ifade ediyor.

Şeffaf mod ve ses kalitesi

TechRadar’dan Jake Krol ise AirPods 4’ün Şeffaf Mod performansını övüyor. Şeffaf Mod, çevresel seslerin doğal bir şekilde içeri alınmasını sağlayarak kullanıcıların kulaklık takarken bile dış dünya ile etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyor. Krol, bu modun artık daha doğal olduğunu ve konuşma algılama özelliği sayesinde kullanıcıların kulaklıkları çıkarmadan sohbet edebildiğini belirtiyor. Şeffaf Mod devredeyken, kullanıcıların seslerinin daha az işlenmiş ve doğal duyulduğunu da ekliyor.

Engadget yazarı Billy Steele ise her iki AirPods 4 modelinde de ses performansının benzer olduğunu, ancak temel modelde Şeffaf Mod ve ANC bulunmadığını belirtiyor. Yeni AirPods 4’te bas tonlarının daha zengin, tizlerin ise daha net olduğunu vurgulayan Steele, Dolby Atmos içeriğinde geniş ve etkileyici bir ses sahnesi sunduğunu ifade ediyor. Her iki modelde de Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses ve Dinamik Kafa Takibi gibi özelliklerin bulunduğunu ekleyerek, ses performansı açısından iki model arasında fark olmadığını belirtiyor.

The Wall Street Journal’dan Nicole Nguyen ise kulaklıkların kulakta kalma performansının hem ses kalitesini hem de ANC’nin etkinliğini etkilediğini söylüyor. ANC devredeyken çevresel seslerin büyük ölçüde azaltıldığını belirten Nguyen, ofis gürültüsünün ve tren seslerinin AirPods 4 ile büyük oranda yok olduğunu ifade ediyor. Ancak, Nguyen de diğer incelemeciler gibi pil ömrünün beklentilerin altında kaldığını vurguluyor. AirPods 4’ün ANC devredeyken sadece 4 saatlik bir kullanım süresi sunduğunu ve bu sürenin AirPods 3’ten daha düşük olduğunu belirtiyor.

Pil ömrü endişeleri

CNET’ten David Carnoy, AirPods 4’ün pil ömrüne dair hayal kırıklığını dile getiriyor. ANC açıkken 4 saat, kapalıyken ise 5 saat kullanım süresi sunan bu model, önceki nesil AirPods 3’e kıyasla daha kısa bir pil ömrüne sahip. Şarj kutusu ise ANC açıkken 16 saat, kapalıyken 25 saate kadar ek kullanım süresi sağlıyor. Bu durum, özellikle uzun yolculuklar sırasında AirPods 4’ün pil ömrünün yetersiz kalabileceği anlamına geliyor.

AirPods 4, 20 Eylül’de Türkiye’de ön siparişe açılıyor. 27 Eylül’de de satışa çıkmış olacak.