Teknoloji

Adobe, yeni metinden videoya yapay zeka araçlarını tanıttı

adobe

Adobe, yeni nesil yapay zeka video araçlarının bir ön izlemesini sunarak, hareketsiz görüntülerden video klipler üretebilen yeni bir özelliği duyurdu. Bu en son gelişme, yazılım devinin nisan ayında tanıttığı ve Firefly video modeli üzerine inşa edilen, Adobe Creative Cloud uygulamalarında yer alacak yapay zeka video ve ses düzenleme özelliklerini destekleyecek bir modelin parçası olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni tanıtım videosu, Adobe’nin bu yılın başlarında duyurduğu ancak henüz tam olarak göstermediği Firefly’nin metinden videoya dönüştürme yetenekleriyle oluşturulan görüntüleri içeriyor. Bu araç, kullanıcıların metin açıklamaları kullanarak video klipler oluşturmasına ve çeşitli “kamera kontrolleri” ile sonuçları ayarlamasına olanak tanıyor.

Bu kontroller, kamera açılarını, hareketini ve çekim mesafesini simüle ederek, videonun görsel estetiğini değiştiriyor. Ayrıca, Firefly video modelinde görüntüden video oluşturma özelliği de gösterildi. Bu özellik, referans olarak belirlenen görüntüler kullanılarak kliplerin üretilmesini sağlıyor. Adobe, bu yeniliğin özellikle ek B-roll görüntüleri oluşturmak ya da prodüksiyon süreçlerindeki eksiklikleri tamamlamak için faydalı olabileceğini belirtiyor.

Adobe yapay zeka videolarının süresini sınırlayacak

Eğer tanıtım videoları, nihai sürümün kalitesini yansıtıyorsa, oluşturulan videoların kalitesi şu ana kadar OpenAI’nin Sora modelinde gördüklerimizle benzer seviyede görünüyor. Adobe ayrıca, Premiere Pro video yazılımı için Sora modelini üçüncü taraf entegrasyonu olarak da “incelemekte” olduğunu açıkladı. Ancak Adobe’nin Üretici Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Alexandru Costin’in The Verge’e yaptığı açıklamaya göre, metinden videoya ve görüntüden videoya oluşturulan içeriklerin uzunluğu beş saniye ile sınırlı olacak.

adobe yapay zeka

Adobe’nin Firefly modelinin Sora’ya karşı öne çıkabilecek bir avantajı, ticari güvenli olma vaadi. Firefly, açık lisanslı, kamu malı ve Adobe Stock içerikleri kullanılarak eğitildiği için, telif hakkı ihlalleri konusunda endişeleri azaltabilecek bir çözüm sunuyor.

Metinden videoya ve görüntüden videoya özellikleri, bu yılın ilerleyen dönemlerinde bağımsız bir Firefly uygulaması olarak beta sürümde ilk kez sunulacak. Adobe, yeni Firefly video modelinin nihayetinde Creative Cloud, Experience Cloud ve Adobe Express uygulamalarına entegre edileceğini belirtti.

adobe yapay zeka

Ayrıca Adobe, Premiere Pro’ya gelecek olan ve Photoshop’un arka plan genişletme aracı olan Generative Expand’e benzer bir şekilde mevcut videoların uzunluğunu genişletebilen “Generative Extend” özelliğinin de görüntülerini paylaştı. Adobe, bu yeni özelliğin de “bu yılın ilerleyen dönemlerinde” kullanıcılarla buluşacağını açıkladı.