Adobe birkaç yıl önce iPad ile uyumlu uygulamalarını çıkarmaya başlamış, böylelikle her tür görsel içerik üretimini daha kolay hâle getirmeyi amaçlamıştı. Adobe Voice hareketli videolar ve sunumlar için çıkarılırken Adobe Slate ise daha çok metin odaklı projeler, Adobe Post ise sosyal ağ bağlantıları içindi.
Şimdi şirket tüm bu üç uygulamayı yeni bir isim altında birleştiriyor, aynı zamanda bu yazılımın web versiyonunu da çıkarıyor. Adobe Spark adını taşıyan yeni paket daha önce Voice adını taşıyan Adobe Spark Video, daha önce Slate olan Adobe Spark Page ve daha önce Post olarak bilinen Adobe Spark Post olmak üzere üç parçadan oluşuyor.
Yazılımın arkasındaki temel fikir hemen hemen aynı kalmaya devam ediyor. İnsanlara sosyal ağ grafikleri, web hikayeleri ve animasyon videoları oluşturma işini fazla dijital medya deneyimine ihtiyaç bıraktırmadan hayata geçirme fırsatı vermek. İnternet tarayıcı tabanlı web uygulamasının eklenmesi sayesinde Spark’ı istediğiniz her yerde açabilir, mobilde başlattığınız projeleri herhangi bir bilgisayarda sürdürebilirsiniz. Böylelikle projeler üzerinde kontrol imkanı daha da artacaktır.
Ancak hâlâ bazı kısıtlamalar bulunmaya devam ediyor. Örneğin kendi sitenizde kullanmak amacıyla bazı projeleri dışa aktaramıyorsunuz, yine de Adobe üzerinde barındırılmış bir projeyi sitenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yeni uygulamaların henüz Android versiyonları bulunmuyor. Aslında kısıtlamalar çoğunlukla farklılaştırma stratejisinin bir parçası gibi görünüyor. Yeni uygulamalar ücretsiz olarak sunuluyor, ancak Adobe gelecekte daha fazla işlev ve kontrol imkanı barındıran ücretli versiyonların da çıkabileceğini söylüyor.
Creative Cloud uygulama paketinin aksine, Adobe Spark’ı profesyonel olmayan içerik üreticileri pazarına hitap eden bir ürün olarak görüyor, en azından şimdilik durum böyle. Adobe’nin gelecek nesil ürünlerden sorumlu şefi Aubrey Cattel de Spark’ı tek bir büyük platform içinde parçalara bölünmüş uygulamalarıyla “gelecek nesil Photoshop” olarak nitelendiriyor.
Adobe, Flash sonrası dünyada gelecek nesil nesi çevrim içi içerik üretim platformlarının gerisinde kalmamak amacıyla yoğun şekilde çalışıyor ve böylelikle ortaya oldukça ilginç ürünler çıkıyor.