Teknoloji

Adobe, Photoshop Elements ve Premiere Elements’a yeni yapay zeka özellikleri ekledi

adobe photoshop elements 2025

Adobe‘nin tüketici odaklı Elements uygulamaları güncellendi. Adobe Photoshop Elements 2025, yeni Magic Eraser benzeri nesne kaldırma, alan derinliği ayarları ve daha fazlasını sunuyor. Diğer yandan, video içerik üreticilerine yönelik Premiere Elements 2025, dinamik başlıklar, renk düzeltme araçları ve basitleştirilmiş bir zaman çizelgesi ile geliyor.

Adobe’nin 23 yıl önce piyasaya sürdüğü Elements uygulamaları, profesyonel seviyedeki yazılımların bazı özelliklerini daha basit hale getirerek sıradan kullanıcıların kullanımına sunuyor. Photoshop ve Premiere Pro’nun daha kullanımı kolay sürümleri olarak tanımlanabilecek bu uygulamalar, grafik tasarım veya video düzenleme konularında profesyonel bilgiye sahip olmayan kişilere hitap ediyor. Adobe, bu yazılımları abonelik gerektirmeyen tek seferlik 100 dolarlık bir ücret karşılığında satıyor. Her iki uygulamayı bir arada almak isteyenler için ise paket fiyatı 150 dolar. Güncellenen yapay zeka özellikleri sayesinde, teknik bilgiye sahip olmadan daha fazlasını yapabilmek mümkün hale geliyor.

Photoshop Elements 2025, profesyonel Photoshop’ta yer alan nesne kaldırma özelliğine benzer bir yapay zeka destekli Kaldırma aracını tanıttı. Google’ın Magic Eraser’ı ve Apple’ın Clean-Up aracına benzer şekilde çalışan bu özellik, fırça ile işaretlenen nesneleri, kişileri veya hayvanları arka plandan sorunsuzca kaldırarak yerine uygun bir dolgu yapıyor.

adobe photoshop elements 2025

Ayrıca, yeni bir sahte portre modu (Derinlik Bulanıklığı) özelliği de eklenmiş durumda. Bu özellik, bir odak noktası seçmenize ve yapay zeka desteğiyle geniş diyaframlı bir lensin yarattığı alan derinliği etkisini simüle etmek için arka plana bulanıklık eklemenize olanak tanıyor. Kullanıcılar, bu bulanıklığın yoğunluğunu, odak mesafesini ve alanını diledikleri gibi ayarlayabiliyor.

Adobe Photoshop Elements 2025 renk düzeltme aracıyla geliyor

Photoshop Elements 2025’teki bir diğer dikkat çekici yenilik ise renk düzeltme aracı. Bu araç, fotoğrafın belirli bir alanını seçip bir renk paletinden yeni bir renk seçmenizi ve bu rengi kaydırarak istediğiniz görünüme ulaştırmanızı sağlıyor. Ayrıca, yeni bir fotoğraf birleştirme aracı ile bir görüntünün öznesini başka bir görüntünün arka planıyla birleştirerek yepyeni kompozisyonlar yaratmak da mümkün. Bunun yanı sıra, hareket bulanıklığı simüle eden yapay zeka destekli bir hareket efekti özelliği de uygulamaya eklenmiş.

adobe photoshop elements 2025

Adobe’nin tüketici seviyesindeki video düzenleme uygulaması Premiere Elements da yeni yapay zeka özellikleriyle donatıldı. Beyaz dengesi aracı ve renk LUT’ları (lookup tables) gibi araçlar, kullanıcı dostu renk eğrileri ve ön ayarlar sunarak videoların genel havasını kolayca düzenlemeye olanak tanıyor.

Video uygulaması, ayrıca daha basit bir zaman çizelgesi sunuyor. Adobe’nin basın açıklamasında belirttiği gibi, videolar artık ses ve görüntü kanallarına göre gruplanarak daha kolay gezinti sağlıyor, en sık kullanılan düzenleme araçları yeni Hızlı Araçlar menüsünde toplanıyor ve bireysel kanallar kilitlenerek yanlışlıkla yapılacak değişiklikler önleniyor. Ek olarak, Premiere Elements dinamik başlıklar ekleyerek metin üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor ve Adobe Stock başlık şablonları ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Her iki Elements uygulaması da Apple’ın M3 çipini tam olarak destekleyerek Mac bilgisayarlarda daha hızlı performans sunuyor. Photoshop Elements ve Premiere Elements’in tam sistem gereksinimlerini Adobe’nin internet sitesinde bulabilirsiniz. Ayrıca, bu uygulamaların mobil ve web için ölçeklenmiş sürümleri de kullanıcıların hareket halindeyken düzenleme yapmalarına imkan tanıyacak.

Adobe’nin MAX konferansı 14 Ekim’de başlıyor. Bu etkinlikte profesyonel düzenleyici topluluğu, şirketin abonelik tabanlı masaüstü uygulamalarına gelecek yeni yapay zeka özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilecek.