Intel’in geçen yıl tanıttığı ultrabook konsepti kullanıcıların ince ve hafif tasarımıyla rahat taşınabilen, bunun yanı sıra Intel işlemciler ve SSD gibi donanımlarla hızlı şekilde açılan ve hemen kullanıma hazır hâle gelen yüksek performanslı ürünleri kullanmasını öngörüyordu. Bu konsept 2011’in sonlarına doğru gerçeğe dönüştü ve çeşitli üreticilerin ultrabook modellerini görmeye başladık. Bunlardan bir tanesi de Acer’ın Aspire S3 modeliydi. Test merkezimize konuk olan Aspire S3’ü yakından inceledik.
Intel’in ultrabook konseptinde depolama seçeneği olarak SSD yer alıyor, ancak bildiğiniz gibi SSD’ler HDD’ler kadar yüksek kapasiteyle gelmiyor. Gelseler bile, fiyatları oldukça pahalı. Bu nedenle üreticilerin SSD ve HDD çözümlerini bir arada kullandığını, düşük kapasiteli bir SSD ile hızlı başlatma, hemen uykudan uyanma gibi koşulları sağladığını, HDD sayesinde de yeterli depolama alanını sağladığını görüyoruz. Yumuşak geçiş ürünleri olarak adlandırabileceğimiz bu sınıfa Acer Aspire S3 de giriyor.
Galeri: Acer Aspire S3
[nggallery id=886]
Donanım
Acer Aspire S3, 18 mm’lik kalınlığa sahip ve böylelikle Intel’in 20 mm’lik maksimum kalınlık koşulunu sağlıyor. 13.3 inç’lik 1366 x 768 çözünürlüklü LED arkadan aydınlatmalı LCD ekran tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor. Ekranı olabildiğince arkaya itmek ve neredeyse 180 dereceye yakın, düz bir yapı elde etmek mümkün. Ne var ki, bu durumda artan görüş açısı renklerin doğruluğunun azalmasına neden oluyor.
Acer Aspire S3’ün tasarımı ASUS ZENBOOK gibi MacBook Air havasında değil, klavyenin rahat bir şekilde kullanılması amacıyla hafif eğim verilmiş. Hatların, özellikle bilgisayarın kapağının açıldığı bölümün yumuşatılması klavye ile yazı yazarken bileklerde belli bir süre sonra acı hissedilmesini engelliyor. MacBook kullananlar bilir, bir hayli keskin olan bu bölüm bir süre sonra can yakmaya başlar. Chiclet tarzı klavyenin tuşlarının biraz sığ olduğunu, söylemeliyiz. Buna karşın yumuşak tutulmuş, hızlı ve hatasız bir şekilde yazı yazılmasına imkan tanıyor. Ancak derinliğin biraz daha artırılması iyi olurdu. Yumuşak touchpad ile imleci düzgün bir şekilde kontrol edebilirsiniz, ancak touchpad’in tuşları sert, bu da sağ veya sol tıklama gibi işlevlerde biraz pürüz çıkarabilir. Cihazın açma kapama düğmesi hem şekil hem de yerleştirildiği yer açısından bir hayli ilginç.
Acer Aspire S3’ü diğerlerinden ayıran önemli bir nokta USB, HDMI ve güç portlarının arkaya yerleştirilmesi. Böylelikle bilgisayarın sağında ve solunda göz zevkini bozacak portların engellenmesi amaçlanmış. Bu durum bazı kullanıcıların hoşuna gidebilir, ancak bu arkadaki portlarla işi çok olanlar her seferinde ultrabook bilgisayarın kapağını biraz indirip portun yerini tam olarak tespit etmesi gerekebilir, doğrusu biraz zahmet çıkaran bir seçim olmuş. İki adet USB 2.0 ve bir adet HDMI portu barındıran bu cihazın sağında SDHC kart yuvası, solunda da 3.5 mm kulaklık jakı mevcut. Ekranın üstünde de 1.3 megapiksel çözünürlüklü web kamerası bulunuyor. Dahili mikrofonun bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Cihaz 323 x 219 x 18 mm’lik boyutlara ve 1.35 kg. ağırlığa sahip.
Acer Aspire S3’ün içinde 1.6 GHz’lik çift çekirdekli Intel Core i5-2467M işlemci bulunuyor. Buna Intel’in dahili grafik çözümü HD Graphics 3000 eşlik ediyor. 4 GB RAM barındıran bu dizüstü bilgisayarda yazının başında belirttiğimiz gibi hızlı başlatma, anında uykudan uyanma, vb. ultrabook gereksinimlerini sağlamak için 20 GB kapasiteli bir flaş belleğe yer verilmiş. Bunun dışında kullanıcının depolama ihtiyaçlarını karşılamak için 320 GB kapasiteli bir sabit disk de hazır bekliyor. Kablosuz bağlantı tarafında Bluetooth 4.0 + HSR ve 802.11b/g/n Wi-Fi yer alıyor.
Yazılım
Acer Aspire 3 ultrabook’ta Windows 7 Home Premium 64-bit işletim sistemi yüklü geliyor. Bunun yanı sıra Acer’ın işletim sistemi üzerinde yaptığı çeşitli özelleştirmeler ve eklentiler mevcut. McAfee internet güvenlik yazılımının deneme sürümü ve Skype dikkatimizi ilk çekenler arasında bulunuyor. Ayrıca Acer’ın clear.fi adlı multimedya servisinin uygulaması da cihazda yüklü geliyor. clear.fi sayesinde bilgisayarınızdaki müzik, fotoğraf ve videolara tek bir yer üzerinden erişip bunları oynatabilir veya düzenleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra clear.fi’yi Facebook ve Flickr’a bağlamak, bu servisler üzerindeki fotoğrafları da clear.fi üzerinden görüntülemek ve slayt gösterileri sunmak mümkün oluyor.
Oyun alanında da Acer Games adı verilen bir oyun portalının yüklü geldiğini görüyoruz. Acer’ın sağladığı oyunları bu portal üzerinden satın alıp bilgisayara indirmek ve keyifli zaman geçirmek mümkün. Bunun dışında Windows yazılımlarını Acer Aspire S3’e indirip cihazın sunduğu nispeten yüksek performanstan yararlanmak mümkün. Bunun dışında Acer’ın yedekleme, yeniden yükleme, vb. çeşitli araçları da yüklü geliyor.
Performans ve Batarya
Acer Aspire S3’ü PCMark Vantage’ı kullanarak bir performans testinden geçirdik. Testimizi hem cihaz pilde kullanılırken hem de güç kablosu takılırken gerçekleştirdik. İlk senaryoda 4478, ikinci senaryoda ise 5232 puan elde ettik. Bu sonuçları daha önce gerçekleştirdiğimiz ASUS ZENBOOK UX31 incelemesindeki sonuçlarla karşılaştırdık. Acer Aspire S3 güç kablosu bağlıyken performans açısından ZENBOOK UX31’in bir hayli gerisinde kalıyor. Ancak pilde kullanımda daha biraz daha iyi sonuç gösterdiğini söyleyebiliriz. ZENBOOK UX31’de SSD depolama birimi kullanılırken Aspire S3’te HDD’nin bulunması yüksek performans modundaki farkı açıklıyor.
Acer Aspire S3’ün disk performansına baktığımızda da HDD ortalamasında sonuçlar elde ettik. ATTO Disk Benchmark yazılımıyla yaptığımız testte 87.3 MB/s okuma ve 86.8 MB/s yazma hızına eriştiğini gördük. Cihazda bulunan 20 GB kapasiteli flaş bellek sayesinde hızlı açılış ve uyku modundan hemen çıkma gibi şartlar sağlanıyor. Genel olarak konuşacak olursak, Acer Aspire S3’ün ortalama bir performans sunduğunu söyleyebiliriz.
Acer Aspire S3’te 36.4 Wh’lik bir batarya bulunuyor. Ekran parlaklığının yüksek ve donanıma yük bindiren uygulamaların çalıştırıldığı bir durumda cihaz pilde yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir çalışma süresi sunuyor. Tabii ki, ekran parlaklığını azaltarak ve çeşitli oynamalar yaparak bu süreyi yukarı çıkarmak mümkün. Acer bataryanın daha uzun süreli kullanılması amacıyla 10 dakikalık beklemenin ardından tekrar aktif hâle geçilmemesi durumunda HDD’nin dönüşünü durduruyor.
Acer Aspire S3’ün fanı aşırı yük durumunda biraz fazla yüksek sesli çalışıyor, tıpkı 2011 model MacBook Air’lar gibi.
Sonuç
Acer Aspire S3 her ne kadar ultrabook olarak nitelendirilse de, barındırdığı sabit disk nedeniyle onu arada bulunan bir yumuşak geçiş cihazı olarak nitelendirmek daha doğru olur. Yine de, tatmin edici bir performansı, taşınabilirlik ve nispeten yüksek depolama kapasitesiyle birlikte sunuyor. Üstelik ultrabook’ların 2250 TL ve üzerinde bir fiyattan satıldığı ülkemizde 2000 TL altında bir ultrabook seçeneği olarak fazla para harcamak istemeyen, yine de rahat taşınabilir ve iyi bir performans sunan kullanıcı kitlesine göz kırpıyor.