ABD Dışişleri Bakanlığı, oldukça ses getirecek yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. CNN’de yer alan habere göre, bakanlık hem seyahat hem de göç vizeleri için yapılan başvurularda sosyal medya hesaplarına ilişkin bilgileri talep edecek. ABD vize başvurularında sosyal medya hesaplarının listesini istemeyi geçtiğimiz yıl gündemine almıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yeni uygulamasına ilişkin bilgilerin bugün itibarıyla “ABD’nin Resmi Gazete’si” olarak tanımlanabilecek Federal Register’da yayınlanması bekleniyor. Uygulama çerçevesinde vize başvurusunda bulunanlardan son 5 yıllık süre içinde kullandıkları sosyal medya hesaplarının listesinin talep edileceği, ayrıca aynı dönemde kullanılan telefon numaraları ve e-posta adreslerinin de isteneceği belirtildi.
ABD daha önce söz konusu uygulamayı sadece “sıkı bir incelemeden” geçmesi gerektiğini düşündüğü kişilere uyguluyordu. Söz konusu kişiler ise genellikle terörist aktivitelerin yoğun olduğu bölgelere seyahat eden kişiler oluyordu. Ancak yapılacak değişiklikle birlikte diplomatik ve resmi vizeye başvuran kişiler dışında herkes detaylı bir sosyal medya taramasından geçecek. Yine de, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta pek çok kişiden bu bilgilerin rutin olarak istenmeyebileceği belirtiliyor.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı geçtiğimiz yıl yeni bir uygulama başlatmış ve göçmenlerin sosyal medya bilgilerinin resmi kayıtlarda tutulabilmesinin önünü açmıştı. Vize başvurularında ve ülkeye girişte insanların sosyal medya hesaplarını incelemenin ilk örnekleri ise Donald Trump göreve başlamadan önce görülmüştü.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından sunulan değişiklik taslağında göçmenlerin seyahatleriyle ilgili daha kapsamlı soruların da sorulması öneriliyor. Bu doğrultuda göçmenlere başka bir ülkeden sınır dışı edilip edilmediklerinin ve ailelerinde terörist eylemlerde bulunmuş kişilerin olup olmadığının sorulması teklif ediliyor. ABD vize başvurularında insanlardan sunulan listede olmayan sosyal platformlardaki hesaplarının bilgilerini de paylaşmalarını isteyecek. Değişiklikten vize başvurusunda bulunan 15 milyon kişinin etkilenebileceği belirtilirken, taslağa Federal Register’da yayınlanmasının ardından 60 gün süresince itiraz edilebilecek.