Teknoloji

ABD Senatosu ZTE’ye uygulanan yasağın devam etmesi yönünde oy kullandı

abd senatosu zte ABD Başkanı Donald Trump, ZTE’nin operasyonlarına yeniden başlaması için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile uzlaştıklarını daha önce açıklamıştı. Ancak Trump’ın bu isteği, Amerikan senatörler tarafından pek itibar görmemişe benziyor. ABD Senatosu ZTE için uygulanan yasağın sürmesini destekleyen bir yasa tasarısını onayladı.

Bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, bundan kısa bir süre önce Ulusal Savunma Onay Yasası’nda ZTE’ye uygulanan yaptırımları destekleyecek değişikliklerin yapılması için bir tasarı sunmuştu. Senato’da yapılan oylamada tasarı 85’e karşı 10 oyla kabul edildi.

Senatonun bu kararı, ZTE’nin geleceği konusunda ABD ve şirket arasında varılan anlaşmayı tehlikeye atmış oldu. Çin hükümetinin de dahil olduğu anlaşma çerçevesinde ZTE’nin ABD’ye 1 milyar dolar tazminat ödemesine ve aynı zamanda şirketin içinde bir uyumluluk komitesi oluşturulmasına karar verilmişti.

ZTE’nin zorlu yolculuğu geçtimiz nisan ayında başlamıştı. ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli telefon üreticisinin Kuzey Kore ve İran’a telekom ekipmanları satılmasına yönelik ambargoyu deldiğine karar vermiş ve Amerikan şirketlerinin 7 yıl boyunca ZTE ile çalışmasını yasaklamıştı. ZTE bileşenler konusunda Amerikan yonga üreticilerine bağımlı olduğu için bu karar, şirket için bir ölüm fermanına dönüşmüştü.

ZTE’ye uygulanan yasağın devamı yönünde oy kullanan senatörler, Çin’in ZTE ve Huawei’nin cihazlarını ABD’den veri çalmak, Amerikan vatandaşlarını dinlemek ve ABD’ye siber saldırı düzenlemek için kullanabileceğini belirtti.

Senatonun kararı, ZTE ve ABD arasında varılan anlaşmayı tamamen çöpe atmıyor. Ancak anlaşmanın işleyebilmesi için Trump yönetiminin ZTE’nin ve diğer Çinli üreticilerin ABD’de son 1 yıl boyunca yasalara aykırı davranmadığını ve yetkililerle işbirliği yaptığını kanıtlaması gerekiyor. Buna ek olarak, devletin ZTE veya Huawei tarafından üretilen cihazları satın almaması veya bu cihazlar için teşvik vermemesi de koşullar arasında bulunuyor.

ABD Senatosu ZTE yasağının sürmesini destekleyen bir karar alırken, Temsilciler Meclisi aynı yasa taslağını ZTE’ye yönelik bir hüküm olmadan kabul etmişti. Yasanın nihai hâle gelmesi için iki kanadın ortak bir metinde uzlaşması gerekirken, Beyaz Saray taslağın yasalaşmasını engellemek için çalışacağını vakit kaybetmeden açıkladı. Beyaz Saray’da Trump ve ABD Kongresi’nin bazı Cumhuriyetçi üyeleri arasında yapılacak görüşmelerin ardından sürecin netlik kazanması bekleniyor.