ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), Amerikan telekomünikasyon şebekelerinde Huawei ve ZTE’nin izini görmeyi istemediğini açık biçimde ortaya koyan bir adım daha attı. Daha önce bu iki şirketi “ulusal güvenlik tehdidi” olarak tanımlayan FCC, Huawei ve ZTE’den ürün satın alan ya da bu şirketlerin ürünlerini kullanan operatörlerin Evrensel Servis Fonu’ndan yararlanamayacağını duyurdu.
FCC’nin bu hamlesinin sembolik olduğu söylenebilir. Zira Trump yönetiminin Huawei’yi yaptırım listesine almasıyla birlikte Amerikan şirketlerinin Huawei’yle çalışması neredeyse imkansız hâle gelmişti. Ancak FCC’nin neredeyse kapalı bir kapıyı tamamen kapattığı söylenebilir.
FCC Başkanı Ajit Pai, bu kararın somut kanıtlar çerçevesinde alındığını dile getirdi. Pai’nin bu iki şirketin Çin hükümetiyle olduğu söylenen bağlarına dikkat çektiği düşünülüyor. Ancak teknik açıdan Pai’nin bahsettiği somut kanıtları görmek pek mümkün olmuyor. Amerikan yetkilileri, Huawei ve ZTE’nin ne yaptığını söyleme konusunda pek fazla konuşmuyor.
Şubat ayında çıkan haberlerde Huawei’nin operatörlerin “arka kapılarına” erişebildiği iddia edilse de, Çinli şirket bu iddiaları kesin bir dille reddetmişti. Huawei, her türlü erişimin sıkı düzenlemelere tabi olduğunun da altını çizmişti.
ABD Federal İletişim Komisyonu, yeni kararıyla Huawei ve ZTE’den ekipman satın alan küçük ölçekli telekom şirketlerini zora sokmuş oldu. Bu şirketlerin maddi yükünün karşılanacağı belirtilse de, altyapı değişim süreçlerinin telekom operatörleri için zorlu olabileceğini unutmamak gerkeiyor.