Avrupa Komisyonu, halihazırda çevrim içi veri saklayan şirketlere kişisel bilgilerin çalınması ya da kaybolması durumunda raporlama zorunluluğu getirecek bir yasa taslağı üstünde çalışıyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes tarafından kaleme alınan tasarının şu an AB’de yürürlükte olan birbirinden farklı yasaların yerini alması ve tüm üye ülkelerde geçerli olacak standart bir prosedür getirmesi bekleniyor. Tasarının yasalaşması durumunda çevrim içi verinin saklanmasında mesuliyet artarken, olası bir ihlal durumunda sorumlu tutulacak şirket sayısı da yükselecek.
Yeni yasayla birlikte çevrim içi ortamda büyük veri tabanlarına sahip şirketler yaşadıkları veri kayıplarını açıklamak zorunda kalacaklar. Bu durumda Apple, Microsoft, Facebook, Google ve hatta Dropbox gibi şirketler daha sıkı bir şekilde gözlem altına alınacaklar. Bu yeni yasaya uygun hareket etmeyen şirketler ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Yeni yasa, son derece gevşek bir şekilde tanımlanmış olan ve sadece telefon ya da su ve elektrik şirketleri tarafından uyulan mevcut yasaya göre büyük değişiklikler içeriyor.
Yeni yasa büyük değişiklikler öngörse de, büyük bir sürpriz olmadığı kesin. Kroes ve Avrupa Komisyonu internetle ilgili gizlilk endişeleri üzerine uzun süredir kafa yoruyor. Komisyonun endişelerinin hedefinde halihazırda Google yer alıyor. Yasanın tasarım sürecinde yasaya yönelik bazı endişeler de dile getiriliyor. Yeni sistemle birlikte yerel mercilerin denetim rolü altında büyük sıkıntı yaşayabileceği iddia edilirken, teklifin daha katı ve anlaşılır bir yönergeye sahip olmasının gerektiği de vurgulanıyor. Kroes’in yeni plana dair detayları cuma günü açıklaması bekleniyor.
İlgili >> The New York Times