Avrupa Birliği ve ABD arasında geçerli olacak “Gizlilik Kalkanı” isimli veri gizliliği anlaşması, temmuz ayı içinde Avrupa Komisyonu’ndan geçmişti. Bu anlaşma Facebook ve Twitter gibi şirketlere, Avrupa Birliği üye ülkelerinde topladıkları verileri ABD’deki sunuculara aktarma imkanını sağlarken, Avrupa vatandaşlarına da verilerinin kendi ülkelerindeymiş gibi korunması yönünde garanti vermişti.
Anlaşmanın duyurulmasının ardından kimi çevreler Gizlilik Kalkanı anlaşmasının da yerini aldığı “Güvenli Liman” çerçevesi gibi açıklara sahip olduğunu öne sürmüştü. Avrupa Birliği’nin veri koruma otoriteleri de henüz nihai anlaşmaya ilişkin olarak yorumda bulunmuş değil.
AB Gizlilik Kalkanı konusunda bir yıl boyunca yorumda bulunmayacak
Bu sessizlik önümüzdeki yıl boyunca devam edecek. Avrupa Birliği yetkilileri 2017 yazında yapılacak yıllık değerlendirmeye kadar Gizlilik Kalkanı anlaşmasıyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmayacak. Bu sessizlik anlaşmanın bir yıl boyunca AB içindeki 28 veri koruma makamının herhangi bir müdahalesi olmadan işleme fırsatı verecek.
İlk yılın dolmasının ardından ilgili kurumlar bir araya gelecek. Görüşmeler sonucunda anlaşma ya toptan onaylanacak ya bazı değişiklikler önerilecek ya da yasal bir itiraz sunulacak. Taslak anlaşmaya yönelik itirazlar, ilk seçeneğin gerçekleşmesi ihtimalini aşağıya çekiyor.
Yapılan duyuru, Gizlilik Kalkanı’na ilk yıl süresince saldırılmayacağı anlamına gelmiyor. Anlaşmaya yasal düzlemde karşı çıkmaya hazır çok sayıda bağımsız veri gizliliği kuruluşunun var olduğunu unutmamamak gerekiyor.