Manşetler

Teknoblog’dan geçen haftanın özeti: 8-14 Ağustos 2011

8 Ağustos haftasına Nokia N9’un Türkiye lansmanının 15 Ağustos günü gerçekleşeceği haberiyle başladık. Nokia’nın yaklaşık iki ay önce görücüye çıkardığı bu ilk MeeGo cihazı büyük beğeni toplamıştı. Ne var ki, Nokia N9’un yurtdışında, özellikle önde gelen pazarlardaki akıbeti o kadar da parlak gibi görünmüyor. Nokia N9’un ABD, Büyük Britanya ve Almanya‘da piyasaya sürülmeyeceğini, bu ülkelerin Windows Phone cihazlarına hazırlandığını öğrendik.

Öte yandan, Nokia Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Timuçin Şentürk Nokia Windows Phone cihazlarının 2012 yılında Türkiye’de olacağının bilgisini verdi. Nokia ile ilgili bir başka önemli gelişme de Symbian akıllı telefonların ve giriş seviyesi cep telefonlarının ABD pazarından çekilecek olması. Bu durumla birlikte ABD pazarında sadece Windows Phone cihazları bulunuyor olacak.

RIM, ağustos ayı başında beş yeni BlackBerry cihazını tanıtmıştı. BlackBerry OS 7 ile çalışan bu telefonlar ilgi çekici olsa da, aslında teknoloji çevrelerinde RIM’den esas bekleyiş QNX tabanlı akıllı telefonlar üzerine yoğunlaşmış durumda. RIM’in QNX tabanlı, 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci barındıracak Colt modelini 2012 yılının başında çıkaracağı haberi internete sızdı. Aynı hafta içinde bunun aksi olacak şekilde, RIM’in QNX tabanlı ilk akıllı telefonunun 4 inç’lik küçük bir BlackBerry PlayBook olacağı da iddia edildi.

Apple ile Samsung arasındaki patent kavgası dünya geneline yayılmış durumda. Kavganın son durağı ise Avrupa kıtası oldu. Apple’ın yapmış olduğu başvuruyu yerinde gören Almanya Düsseldorf Bölge Mahkemesi Samsung Galaxy Tab 10.1’in satışını geçici olarak yasakladı. Söz konusu yasak kararı Hollanda hariç olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsıyor. Kararın ardından bir açıklama yapan Samsung söz konusu yasal süreç boyunca kendisine hiçbir şekilde bilgilendirme yapılmadığını ve kendisinden görüş istenmediğini iddia etti. Bu arada Samsung’un temyiz duruşması 25 Ağustosta yapılacak. Bu arada, Apple’ın Avrupa’daki tek hedefinin Samsung Galaxy Tab 10.1 olmadığı, Motorola’nın Honeycomb tableti Xoom’un da hedefte yer aldığı ortaya çıktı.

Samsung bir yandan Galaxy Tab 10.1’in piyasaya çıkışı karşısına çıkan engellerle boğuşurken bir yandan da Galaxy akıllı telefon serisini zenginleştirmeyi sürdürüyor. Serinin son üyesi sağlam kasalı, suya ve çamura dayanıklı Samsung Galaxy Xcover oldu. Bu arada Samsung’un yerel rakibi LG’nin yakında piyasaya çıkacağı iddia edilen Android akıllı telefonu LG E730 Optimus Sol da kendini gösterdi.

Ekonomik kriz endişeleri çoğu ülke borsasını vurdu ve büyük değer kayıpları yaşandı. Bu durum Apple ile dünyanın en değerli şirketi olma yolunda önündeki tek engel olarak görünen Exxon Mobil’i piyasa değeri açısından birbirine yaklaştırdı. Önce kıyasıya bir savaşa giren Apple ve Exxon Mobil ikilisi arasında galip çıkan Apple oldu ve piyasa değeri açısından dünyanın bir numaralı şirketi konumuna yükseldi.

iPhone 5 dedikoduları bu hafta da eksik olmadı. İlk olarak Japonya kaynaklı bir site tarafından Apple’ın 7 Eylülde bir etkinlik düzenleyeceği ve burada gelecek nesil iPhone’u tanıtacağı iddia edildi. Ne var ki, başka bir site ise Apple’ın yeni nesil iPhone’u 7 Ekimde yurtdışında piyasaya sunacağını, iPad 3’ün ise gelecek yıl tanıtılıp piyasaya çıkacağını öne sürdü. Bu arada biz de tüm iPhone 5 dedikodularını bir araya getirip görüntülü haber olarak aktardık.

Amazon cephesinde de hareketli bir hafta geride kaldı. Apple’ın iOS’te getirdiği uygulama içi abonelik ve satış kurallarından muzdarip olan Amazon.com web tabanlı Kindle Cloud Reader uygulamasını tanıttı. Web tarayıcıları üzerinden e-kitap okuma imkânı sunan Kindle Cloud Reader’ın en önemli özelliklerinden bir tanesi iPad’de yer alan Safari’de de düzgün çalışması. Bu yeni servisin yanı sıra Amazon’un yeni Kindle veye yeni tabletleriyle ilgili dedikodular da sürüyor. Amazon’un kayıt ettirdiği yeni alan adları yeni ürün şüphelerini ateşledi. Öte yandan, Amazon’un yılın sonlarına doğru piyasaya süreceği tabletleri maliyetinin altına satacağı, aradaki farkıysa içerik ve servislerle karşılamayı planladığı öne sürüldü.

Facebook’un iPad uygulamasını beklerken, sosyal ağ devi Facebook Messenger adı verilen yeni bir uygulamayı yayınladı. Uygulamanın iOS ve Android sürümleri aynı anda yayınlandı. Uygulamaya baktığımızda adından da anlaşılacağı şekilde Facebook’un mesajlaşma özelliğine odaklandığını ve WhatsApp Messenger, Google Talk veya iMessage tarzı bir iletişim yolu sunduğunu görüyoruz.

Facebook’un karşısına en sonunda daha sağlam bir ürünle dikilen Google, Google+’a özel iOS uygulamasının artık iPad ve iPod touch’lara da yüklenebildiğini müjdeledi. Öte yandan, Google+’da oyun servislerinin de kademeli olarak faaliyete geçirilmeye başlandığı duyuruldu.

Android’in yıl sonuna doğru çıkması beklenen büyük güncellemesi Ice Cream Sandwich’e ait olduğu iddia edilen ekran görüntüleri yayınlandı. Ekran görüntülerine bakıldığında Honeycomb’dan esintiler dikkat çekiyor. Yine de, daha yapılacak işlerin olduğu da hemen göze çarpıyor.

HTC’nin yazılım geliştiricilerine özel portalı HTCDev de bu hafta itibariyle kapısını açtı. Cihazların açılış yükleyici anahtarlarının yer alacağı bu portalda aynı zamanda OpenSense, 3D ve Pen gibi özellikler için de yazılım geliştirme araçları yer alıyor.