Dünya çapında televizyon pazarının 2014’te 234 milyon birime yükselmesi bekleniyor. Futuresource Consulting adlı araştırma şirketi tarafından yapılan son araştırmanın sonuçlarına göre bu, 2013’e göre yüzde 3’lük bir büyüme anlamına geliyor.
Ne var ki, 2014’te ticari değerin yüzde 4 düşerek 97 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Bu da ortalama satış fiyatlarının 652 dolardan 608 dolara gerilemesini yansıtıyor. Futuresource Consulting’in belirttiğine göre, yılın ilk yarısında Dünya Kupasından kaynaklanan artış beklentisini tahminlerden daha iyi bir üçüncü çeyrek izledi. Avrupa için yapılan tahminler 2014’te 57 milyon birimin geçilmesini, Batı Avrupa’nın da yıldan yıla yüzde 2 büyüme görürken Doğu Avrupa’nın yatay bir seyir izlemesini işaret ediyor.
Kuzey Amerika pazarının 40 milyon birimle 2014’ü durağan şekilde kapatması, Latin Amerika’nın ise yüzde 17’lik büyümeyle 32 milyon birimlik bir hacme ulaşması bekleniyor. Bu bölgedeki birçok ülkenin henüz analog yayınlardan geçişi tamamlamadığının da altı çiziliyor.
Futuresource Consulting Asya Pasifik pazarının 2014’te 88 milyon sevkiyat gördüğü tahmininde bulunuyor. Bu bölgede 100 milyonun 2018’de geçilmesi bekleniyor. Şirkete göre bu pazar henüz doyum noktasına ulaşmadı ve bazı ülkelerde dijital yayınlara geçiş tamamlanmadı. Bu arada 2018’e gelindiğinde dünya çapında TV pazarı büyüklüğünün 260 milyon birime ulaşması bekleniyor.
4K setlerin 2014’te 11.6 milyon birimlik sevkiyat hacmine ulaşması bekleniyor. Bu, yıldan yıla yüzde 700’lük bir büyüme anlamına geliyor. İlginçtir ki, Çin küresel talebin yüzde 70’ini tek başına üstleniyor. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ise 2014’teki 4K talebini sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 8’lik oranlarla paylaşıyor. 2018’e kadar talebin yüzde 72 oranında büyümesi bekleniyor.
Araştırma şirketine göre, 4K’ye geçiş 2015 ve sonrası yıllarda hızlı şekilde büyüyecek ve 2018’de 100 milyonun üstünde sevkiyat gerçekleştirilecek. Bu, toplam TV pazarının yüzde 38’ine karşılık gelecek. 4K TV satışlarının daha çok 50 inç ve üstü büyük ekranlarda yoğunlaşması bekleniyor, ancak gelecek yıllarda 4K özellikli 40 inç altı büyüklüklü ürünler de daha geniş bir pazar hacmine ulaşacak.
Doğal 4K içerik hâlâ yetersiz ve çoğu tüketici şu anda mevcut ürünlerini HD içeriğin kalitesini yükselterek izleyeceğini bilerek alıyor, ancak gelecekte daha fazla yerel 4K içeriği mevcut olduğunda çoktan hazır hâle geldiklerinin de farkındalar. Futuresource, 2014’te akıllı TV satışlarının ilk kez pazarın yarısından fazlasına karşılık geldiğini, 2018’e gelindiğinde satışların yüzde 82’sini akıllı TV’lerin oluşturacağını vurguladı. Anlaşılan akıllı özellikler birçok tüketici için en önemli faktörlerden olmayı sürdürecek.
Her ne kadar Ultra HD ve kavisli ekranlar göz önünde olsa ve daha çok ilgi çekse de, Futuresource kullanıcılara katma değerli içerikleri, ses ve görüntüyle kontrol, cihaz yansıtma gibi özellikler sunan akıllı TV’lerin pazara nüfuz etmeyi sürdüreceğini kaydetti. Ayrıca daha büyük ekranlara yönelim de devam edecek. Bunda biraz da daha büyük ekranlarda verimliliği artıran 4K’nın etkisi olacak. 2018’e gelindiğinde 50 inç üstünde ekran büyüklüğüne sahip HD ve 4K ürünler pazarın yüzde 25’ine hakim olacak, şu anda bu tür büyük ekranlı TV’lerin pazardaki oranı yüzde 18’lerde seyrediyor. Büyük ekranlı ürünlere en çok talebi ABD gösterirken onu da Asya Pasifik bölgesi izliyor.