Manşetler

4G ihalesi yerine 4.5G ve 5G ihalesi yapılıyor

4g-3g-100415

Daha önce 26 Mayıs tarihinde düzenleneceği açıklanmış olan ve kamuoyunda 4G ihalesi olarak bilinen frekans tahsisi ihalesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G teknolojisiyle ilgili “Dünya 5G’yi konuşuyor. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner.” şeklindeki açıklamalarının arkasından gelen süreçte 26 Ağustos tarihine ertelenmişti.

Yeni ihalenin 26 Ağustos tarihinde yapılıp yapılmayacağı konusunda yaşanan belirsizlik nihayet giderildi. İhale şartnamesinde değişiklik yapıldı ve yeni frekans ihale şartnamesi mobil iletişim operatörlerine bizzat dağıtıldı. BTK tarafından yapılan şartname değişikliğinde 26 Ağustosta yapılacak olan ihalenin 4G ihalesi değil, 4.5G ve 5G ihalesi olarak nitelendirileceği dikkat çekiyor.

Yeni frekans ihale şartnamesinde ilk yıl için yüzde 30, ikinci yıl için yüzde 40, üçüncü yıl için ise yüzde 45 yerli teknoloji sahipliği oranı aranıyor. Bu şekilde Türkiye’de Ar-Ge istihdamının artırılması, 4G teknolojisinin daha fazla yerlileştirilmesi ve 5G’ye yönelik yerli teknolojilerin de önünün açılması hedefleniyor.

5G ihalesi de yapılacağı için, gelecekte 5G teknolojileri kullanıma sunulmaya başlandığında yeni bir ihalenin yapılması gerekmeyecek. Mobil operatörler yeni teknolojiyi bürokratik düzenlemeleri beklemeden sunma imkanını elde edecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanvekili Ömer Fatih Sayan, “İhale şartnamesinde yapılan değişikliklerle bu ihaleyle Türkiye’de kamuoyunda bilinen adıyla 4,5G teknolojisiyle hizmete başlanacak, 5G teknolojisine yerli teknolojiyle geçilmesinin önü açılacak. 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden biri olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarının 183 MHz olduğunu, ihale kapsamında sunulacak yeni frekanslarla toplam 573 MHz’a çıkacağını kaydeden Sayan, 4G ihalesi ile tahsis edilecekler de dahil edildiğinde toplam frekans miktarının mevcut frekansların üç kat, mobil geniş bantta veri hizmeti sunulacak frekans miktarının ise beş katından fazlasına çıkacağını vurguladı.

Sayan, “İhale sonrasında mevcut yola ilave edilecek 3 şeritli otoban kalitesinde yolla birlikte toplam 4 şeritli bir yolda ve daha yeni ve hızlı araçlarla seyahat etmeye başlayacaklar.” şeklinde bir benzetmede de bulundu.

İhalenin üç ay ötelenmesiyle birlikte 4G’nin Türkiye’de faaliyete geçeceği tarih de üç ay ötelenmiş oldu. İhale sonrasında Türkiye’de 4G servislerinin 1 Nisan 2016’da faaliyete geçmesi bekleniyor.