Bugün 4.5G ihalesi gerçekleştiriliyor. İhale aklıma bundan tam on yıl önce dışarıda internete bağlanmak için neler yaptığımı aklıma getirdi. Daha önce bu sitede Teknostalji bölümü altında söz ettiğim HP iPAQ RX3715 cep bilgisayarı ve Siemens SX1 cep telefonu 2005 yılında çantamda bulunan başlıca mobil cihazlardı. Eğer dizüstü bilgisayarımı çıkaramayacak durumdaysam, işlerimi RX3715 aracılığıyla hâlletmeye çalışırdım. Tabii, ortamda Wi-Fi’nin olmadığı durumlarda da imdada Siemens SX1 yetişirdi.
Şimdiki akıllı telefonlarda Wi-Fi erişim noktası özelliği var, bu sayede telefonun hücresel internet bağlantısını Wi-Fi üzerinden birden fazla cihaza paylaştırmak mümkün oluyor. Halbuki eskinin telefonlarında bunun yerine Bluetooth modem bağlantı desteği vardı. Akıllı telefonu bir modem gibi kullanmak, cep bilgisayarını veya dizüstü bilgisayarı Bluetooth üzerinden cep telefonuna bağlayarak internet erişimi sağlamak mümkün olurdu.
İşte Windows Mobile işletim sistemli HP iPAQ RX3715’i internete bağlamak içinde Siemens SX1’i bir modem gibi kullanır ve o zamanlar faaliyet gösteren Telsim’in GPRS şebekesi üzerinden internete bağlanırdım. Hız tabii ki, şimdiki hızların yanında devede kulak kalır. Ancak o zamanlar web’de henüz Web 2.0 dönemi gelmemişti, yazı ağırlıktaydı, bu nedenle web sayfalarının boyutları da küçüktü. O hız bile çoğu işi gerçekleştirmeye yeterdi, özellikle o zamanlar üstünde çalıştığımız bir gazete haber sitesinin e-posta bülten haberlerine son dakika haber iletilerini iletmekte bu GPRS bağlantısı çok işimize yaramıştır.
On yıl önce iki farklı cihazın bir arada, çok yavaş bir hızda ve kısıtlı marifetlerle gerçekleştirdiği işi, bugün tek bir cihazla, onlarca kat daha hızlı şekilde yapabiliyoruz. Şimdi 4.5G ile birlikte bu hız daha da katlanmış olacak.
Bir on yıl sonra mobil internet deneyimimiz ne durumda olacak da, bugünleri nasıl hatırlayacağız, şimdiden çok merak ediyorum.