Teknoloji

2020’de Mars’a gidecek uzay aracı kendi oksijenini üretecek

nasa-mars-2020-uzayaraci-040814

NASA bir sonraki uzay aracı için tüm planlarını oluşturmuş durumda. Kurum geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada uzay aracına yerleştireceği parçalardan yedi tanesini kamuoyuna duyurdu. Bu parçalar sayesinde kızıl gezegenin yüzeyindeki organik bileşenleri tespit etmek, çevresel koşulları ölçmek mümkün olacak. Uzay aracında Mars atmosferinden faydalanarak oksijen üretebilecek deneysel bir parça da yer alacak. Buna ek olarak, uzay aracında yüzeyin altına kadar inip buradan veri toplayabilen bir radar da bulunacak. Bütün bu parçaların gelişimi ise tahmini 130 milyon dolara mal olacak.

2020’de Mars’a gidecek uzay aracı halihazırda Mars’ta bulunan Curiosity’ye benzer bir tasarıma sahip olacak ve jeolojik araştırmalar yapmaya odaklanacak. Geçmişte Mars üzerinde yaşam olup olmadığının izlerini sürecek olan uzay aracı, Mars’ın insan yaşamına uygun olup olmadığını belirlenmesine katkıda bulunacak. NASA Genel Müdürü Charles Bolden, 2020’de Mars’a gidecek uzay aracının insanoğlunun kızıl gezegeni keşif sürecinde hayati bir adım olacağını dile getirdi.

Yeni uzay aracı inceleyeceği toprak ve kaya örneklerinden bazılarını incelenmesi için Dünya’ya getirecek. NASA Jet Propulsion Lab tarafından geliştirilen uzay aracına Fransa, İspanya ve Norveç’ten araştırma enstitüleri de destek veriyor.