Tablet kategorisinin atası ve lideri konumundaki iPad her geçen yıl biraz daha gelişirken, liderliğine önemli bir katkı sağlayan uygulama ekosistemi de büyümesini sürdürüyor. iOS 8 ile gelen yeni özellikler ve yeni iPad modellerinin getirdiği imkanlar doğrultusunda geliştirilen uygulamaların sayısı da her geçen gün artıyor. Yeni yıl hediyesi olarak bir iPad’e kavuşanların denemesi gereken bazı popüler ve kullanışlı uygulamaları sizler için sıraladık.
Pixelmator
Uzun yıllardır Mac için popüler ve uygun fiyatlı fotoğraf düzenleme uygulamaları arasında yer alan Pixelmator’ın iPad versiyonu 2014 içinde yayınlanmıştı. Özellikle düzenleme araçlarının son derece akıllıca yerleştirilmesi dikkat çekerken, uygulamanın masaüstünden tablete sıkıştırılmış gibi durmaması ve dokunma özelliklerinin cidden merkezde tutulması Pixelmator iPad uygulamasının değerini biraz daha artırıyor. İçeriğe bağlı olarak fotoğraf üzerinde düzeltme yapabilen bir araca sahip olan Pixelmator, özellikle fotoğrafçılığa ilgi duyanların iPad’lerinde mutlaka yer vermesi gereken bir uygulama.
Feedly
Google Reader bir daha geri dönmemek üzere gitmiş olsa da, tahtını devralan Feedly onun eksikliğini hissettirmiyor. Web ve farklı mobil cihazlar arasında eş zamanlama yapan RSS okuyucusu, esnek arayüzüyle kullanıcıların haberler arasında rahatlıkla gezinmesini sağlıyor.
Duolingo
CAPTCHA teknolojisinin arkasındaki beyinlerden biri tarafından geliştirilen Duolingo’nun dil öğretici uygulamaları sayesinde çok sayıda dil üstünde çalışmak mümkün oluyor. Ücretsiz olarak indirilebilen Duolingo’da kullanıcıların gerçekleştirdiği çalışmalar web üzerindeki tercümelere yardımcı olmak amacıyla başka kişilerin hizmetine de sunuluyor. Kısacası Duolingo sadece dil öğrenmeye değil, dil öğretmeye de yardımcı oluyor.
Paper
FiftyThree Paper’ı yayınlamadan önce de, iPad sahipleri cihazlarıyla etkileyici sanat çalışmalarına imza atabiliyordu. Ancak diğer çizim uygulamaları sadece kullanıcılara içinden seçim yapabilecekleri geniş bir ayar ve seçenek skalası sunarken, Paper kullanıcılarına iPad’e boş bir kağıt muamelesi yapma imkanı sağlıyor. Uygulamanın sezgisel tasarımı sayesinde kalem veya parmakla yapılan çizimlerde aynı sonuçlar alınıyor. Paper sayesinde yeteneksiz bir sanatçının çalışmalarının bile göze güzel gözükmesi ihtimal dahilinde yer alıyor.
Garageband
Apple’ın müzik yapım uygulaması Garageband, iki yıldır ciddi anlamda güncellenmemiş olmasına rağmen, iPad’e indirilmesi gereken ilk uygulamalardan biri konumunda. Daima iyi olma özelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Garageband, kullanıcı dostu arayüzü ve bu arayüzün altına gizlenen derin özellikleriyle hem profesyonellere hem de amatörlere hitap ediyor.
1Password
Günümüzde pek çok uygulama ve sosyal mecranın şifre talep ettiği göz önüne alınınca 1Password gibi şifre oluşturucu ve düzenleyici bir uygulamanın önemi daha da artıyor. Uygulamanın iPad versiyonunun oldukça kullanışlı bir tarayıcı barındırması da çok faydalı bir nokta olarak ön plana çıkıyor. Kullanıcılar sadece birkaç dokunuşla favori internet sitelerinin keyfini çıkarabiliyor.
Web üzerinde bulunan ilginç içerikleri daha sonra okumanın veya izlemenin en iyi yolu olan Pocket’ı iOS üzerinde kullanmak iOS 8 ile birlikte gelen eklentiler sayesinde iyiden iyiye kolaylaşmış durumda. Kullanıcılar artık birkaç ufak dokunuşla diğer uygulamalardan Pocket’a içerik gönderebiliyor.
Kişiselleştirilmiş dergi Flipboard, geniş içerik kütüphanesi ve zarif tasarımıyla iPad üzerindeki en tatmin edici okuma deneyimlerinden birini sunuyor. Flipboard’un gizli kalan en iyi yönlerinden birisiyse iPad’in büyük ekranı üstünde Instagram’ı net bir görüntü kalitesiyle gezme imkanı sağlaması.
Mailbox
Mailbox e-posta gelen kutusunu son derece hızlı biçimde işlemesi sayesinde ”dahiyane ve eğlenceli” sıfatlarını kazanıyor. Kullanıcılar birkaç küçük parmak hareketiyle mesajlarını rahatlıkla yönetebiliyor. Uygulama yakın zamanda gerçekleştirilen bir güncelleme sayesinde Gmail’e ek olarak iCloud ve Yahoo hesaplarına da bağlanabiliyor.
Sunrise
Sunrise, Apple 2013’te iOS 7 ile birlikte takvim uygulamasının düzenini bozduğunda günü kurtaran birkaç uygulamadan biriydi. O günden bu yana iOS cihazlarda kendisine sağlam bir yer edinmeyi başaran Sunrise, etkinlik oluşturmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran özellikleriyle ön plana çıktı. Kullanıcıların Sunrise ile herhangi bir şey yazmadan etkinlik oluşturabildiği düşünülünce ”kolay kullanım” etiketinin hak edildiği daha iyi anlaşılıyor.
Acompli
iPad üzerinde e-posta yönetmek çok zor olmasa da, yıllardır bu şekilde algılanıyor. Bu da e-posta yönetiminin masaüstüne sıkışıp kalmasına neden oluyor. Bu gidişatı değiştirme motivasyonuyla ortaya çıkan Acompli, kullanıcılarına iPad’lerini tam anlamıyla bir iş istasyonuna dönüştürme fırsatı veriyor.
Evernote Food
iPad’i ”modern zamanların yemek kitabı” şeklinde tanımlamak mümkün. Tezgahın üstüne yerleştirilen bir iPad ile internette yer alan sayısız yemek tarifine erişilebiliyor. Web’de görülen yemek tariflerini toplayacak bir uygulama ise en kullanışlı yöntem gibi gözüküyor. Not alma konusunda rüştünü ispatlayan Evernote, Evernote Food ile yemek tariflerini saklamayı da kolaylaştırıyor. Uygulamanın tavsiye motoru yeni yemek tarifleri aramayı ve bulmayı da mümkün kılıyor.