Manşetler

2013’ten Beklentiler: Apple

apple

Apple için geride kalmakta olan yıl bir hayli dolu geçti. Hem ürünler hem de yaşanan olaylar açısından… Steve Jobs’un ölümünden kısa bir süre önce şirketin dümenine geçen Tim Cook’un ilk yılında neler yaptığı büyük bir dikkatle takip edildi, şirketin Steve Jobs’un ardından eski performansını gösterip göstermeyeceği yeni dönemde cevap arayan ilk soruydu. Geçen yaklaşık bir buçuk yılın sonunda Apple’ın Tim Cook yönetiminde eski günleri devam ettirdiğini söyleyenlerin yanı sıra duraklama veya gerileme dönemine girdiğini söyleyenler de bulunuyor. 2013 yılında bu taraflardan hangisinin haklı olduğunu gösteren yeni gelişmeler göreceğiz.

Ürün bazında baktığımızda 2012 yılı Apple için bir hayli bereketli geçti. Yılın başlarında üçüncü nesil iPad, nam-ı diğer “yeni iPad” çıktı. Bu ürünü birkaç ay geçtikten sonra güncellenmiş olan dördüncü nesil iPad izledi ki, Apple bu ürünle ilkbahar veya yaz aylarında iPad alanları biraz da üzmüş oldu. Uzun zamandır beklenen daha küçük ekranlı bir tablet de nihayet sonbaharda iPad mini adıyla karşımıza çıktı. Birçok kişinin aslında geçen yıl merakla beklediği iPhone 5 ise nihayet boyuna uzamış ekranıyla ve daha ince yapısıyla karşımıza çıktı. iPod tarafında da hem iPod touch hem de iPod nano‘nun kapsamlı güncellemelerden geçtiğini gördük. Apple TV, üçüncü nesliyle birlikte 1080p desteğine kavuştu. Mac tarafında da Retina ekranlı MacBook Pro’lar, DVD sürücüsünü atan ve daha da incelen yeni iMac modelleriyle tanıştık.

2012 yılında bu kadar çok ürün çıktı, güncellemeler oldu; ancak uzun zamandır dedikoduları yapılan TV’yi ne yazık ki bu yıl içinde göremedik. Bu konuda ümitler yeni yıla taşınıyor. Geçtiğimiz haftalarda medyaya bir röportaj veren Apple CEO’su Tim Cook şimdiye kadar hobi olarak ilgilendikleri TV işine artık daha “yoğun”  bir şekilde baktıklarını dile getirmişti. Aynı zamanda Apple’ın düz ekran TV üretimi için çeşitli prototipler üzerinde test çalışmaları yaptığı haberleri de medyaya yansımıştı. Şimdiye kadar iPod ve iPhone ürünleriyle taşınabilir medya oynatıcı ve telefon ürünlerinde kuralları değiştiren Apple, 2013 yılında çıkması muhtemel TV’siyle bu sektörde de taşları yerinden oynatabilir; genellikle karmaşık ürün kodları ve bir sürü modelin bulunduğu sektöre de akıllı telefonlardakine benzer bir düzen getirebilir.

2012 yılını Apple açısından unutulmaz kılacak olaylardan bir tanesi de hiç şüphesiz yaşanan harita skandalı oldu. Google ile giderek limonileşen ilişkiler uzun zamandır iOS platformunda yer alan ve Google tarafından desteklenen Haritalar uygulamasının da başını yemişti. Apple, geçtiğimiz haziran ayında duyurduğu ve kendisinin öncülüğünde geliştirilen Haritalar uygulamasını eylül ayı ortalarında gelen iOS 6 ile birlikte kullanıcılara sundu. Ancak ortaya çıktı ki, Apple Haritalar uygulaması birçok hatayı ve eksikliği bünyesinde barındırıyordu. Anlaşılan o ki, Apple kendisine çok fazla güvendi ve bu aşırı güven nedeniyle baltayı taşa vurdu. Halbuki işler biraz daha aceleye getirilmeyebilir, bir yandan harita uygulaması geliştirilirken bir yandan da anlaşması hâla devam eden Google Haritalar’dan yararlanılabilirdi. Yaşanan Haritalar skandalı Tim Cook’un kamuoyundan özür dilemesine neden oldu. Sonrasındaysa bu problem şirkette taşları yerinden oynattı. Steve Jobs’un arkasından gelecek adaylardan biri gözüyle bakılan ve O’nunla birlikte NeXT’ten gelmiş olan Scott Forstall bu olay neticesinde Apple’dan ayrıldı, şirketin yönetiminde değişiklikler yapıldı.

Yapılan bu değişikliklerden bir tanesi de şirketin tasarım konusundaki bir numaralı ismi olan Jonathan Ive’nin bundan böyle arayüz tasarımıyla da ilgilenecek olmasıydı. Ive gibi bir tasarım dehasının ne gibi işlere imza atacağını 2013 yılında görme fırsatı bulacağız. Belki, iOS’in sonraki büyük sürümünde, nam-ı diğer iOS 7’de arayüz anlamında radikal değişiklikler görebiliriz. Aslında artık iOS’te bu tarz değişikliklere de ihtiyaç var, çünkü arayüz giderek eskimeye başladı. Android ve diğer rakiplerin kullanıcı arayüzleri gelişirken iOS’in tasarımı biraz daha dar çerçevede gelişiyor gibi görünüyor. Tasarım konusunda gelişimi seven ve hızlı gelişim süreçlerini Mac, iPhone, iPad gibi donanımlarda gösteren Jonathan Ive benzer bir yaklaşımı iOS’e getirebilir.

2013 yılında Apple’ın uğraşacağı alanlardan bir tanesi de hiç şüphesiz yukarıda anlattığımız harita olayının kötü etkilerini silmek olacak. Bu da, tabii ki, Haritalar uygulamasının hatalarını gidererek ve zayıf olan yanlarını güçlendirerek olacak. Zaten Apple’ın da bunun için var gücüyle çalıştığını biliyoruz. Üstelik şimdi Google Haritalar gibi ciddi bir rakip de kendi uygulamasıyla iOS’te bulunuyor. Anlayacağınız alternatif çok, baskı fazla; bu nedenle Apple yazılım ekibi elini çabuk tutmak ve bir an önce daha sağlam bir harita uygulamasını ortaya çıkarmak zorunda.

2013’ün başları yeni bir iPad modelinin gelip gelmeyeceğinin sorgulanmasıyla geçebilir. Apple her yılın bahar aylarında yepyeni bir iPad modeli çıkarıyordu, ancak bu yılın sonbaharında çıkarılmış olan dördüncü nesil iPad 2013’ün başında yeni bir iPad modelinin gelmesine yönelik ihtimalleri bir hayli düşürüyor. Mantık olarak Apple’ın zaten geçen ilkbaharda bir iPad alanları üzmüşken kısa zamanda yeni bir model daha çıkararak dördüncü nesil ürün alanları da üzmesini beklemiyoruz. Yine de, gelişmeleri yakından takip etmekte fayda var. Şu anda görünen tabloysa, Apple’ın yeni ürünlerinin çoğunu 2013’ün sonbahar aylarında çıkaracağı şeklinde. Yani iPhone, iPad, iPad mini, iPod ve diğer Apple ürünlerinin yeni iterasyonları muhtemelen gelecek yılın sonlarında Türkiye’de satışta olacaktır.

Ve Türkiye… 2012 yılında Apple’ın Türkiye planları hakkında hiç olmadığı kadar fazla konuştuk, yazdık, çizdik. 2010 yılında başlattığı Türkiye operasyonlarını bu yıl içinde biraz daha büyüten Apple geçtiğimiz kasım ayında Resan Yüner’i ülke müdürü olarak atadı. Bu gelişmenin ardından yılın ortalarından beri beklenen iTunes Store nihayet Türkiye’ye geldi. Artık sadece uygulama değil, müzik veya film de satın alınmaya başlandı. Üstelik iTunes Store’un açılmasıyla birlikte kredi kartı bilgilerini hesaplarına işlemeyen kullanıcıların da içerik satın almasına olanak sağlayan hediye kartlarını etrafta görmeye başladık. Bu önemli adımları 2013’te yenileri takip edecek gibi görünüyor. Bunların başında da Apple’ın fiziksel mağazalarının açılması geliyor. Bu yıl içinde İstanbul’da açılacak mağazalar için çeşitli yerlere dair iddialar ortaya atıldı. 2013’ün ortalarında İstanbul’da açılacak olan Zorlu AVM ve Akasya AVM’lerde birer Apple mağazasının olacağı iddia edildi. Apple’ın insan kaynakları sitesinde Türkiye için yayınladığı ilanlar da beklentileri iyice artırdı. Her ne olursa olsun, tüm bunlar mağaza açılma olayının henüz dedikodu aşamasında kalmasını engellemiyor. Üstelik Apple’dan da, 2013’te Rio de Janeiro’ya Güney Amerika’nın ilk Apple mağazasını açacağı şeklinde yaptığı resmi açıklamaya benzer bir açıklama da görmedik. Ne var ki, yeni yılın ilk aylarında bu konuda önemli açıklamalar duyabiliriz.

2012’yi her anlamda oldukça hareketli geçiren Apple için 2013 de farksız olmayacak. Şirketin her geçen gün azalan borsa değeri yeni yıl için belki iyi işaretler vermiyor, ancak harita uygulamasının hızlı bir şekilde düzeltilmesi, iOS’e kazandırılacak yeni bir soluk, çıkacak bir TV ve dünyanın yeni noktalarında açılacak Apple mağazaları şirket için iyi işaretlerin alınmadığı yıldaki gidişatı tersine çevirebilir.