Manşetler

2012’den beklentiler: Android

Geride bırakmakta olduğumuz 2011 Android için parlak bir yıl oldu. Bir günde aktifleştirilen cihaz sayısı 700 bin seviyesine çıktı, şimdiye kadar aktifleştirilmiş cihaz sayısı 200 milyonu geride bıraktı. Pazar araştırmaları Android’in akıllı telefon pastasından en büyük payı kaptığını ve bu payı da her geçen gün büyüttüğünü gösteriyor. 2011 yılındaki bu yükseliş 2012’de de sürecektir.

Google, geçtiğimiz ekim ayında Android’in dördüncü büyük iterasyonu Ice Cream Sandwich‘i tanıttı. Ice Cream Sandwich ile birlikte daha önce ayrı yollardan ilerleyen akıllı telefon ve tablet deneyimlerinin kaderleri kesişmiş oldu. Aslında tablet tarafından bakıldığında Ice Cream Sandwich çok fazla değişiklik arz etmiyor, ancak söz konusu akıllı telefon olunca Ice Cream Sandwich bambaşka bir Android deneyimi vadediyor. 2011’in sonunda yurtdışında piyasaya çıkan Galaxy Nexus‘u 2012 yılında piyasaya çıkacak Ice Cream Sandwich’li yeni cihazlar izleyecek. Bu arada mevcut Android cihazlarının kapasite açısında yeterli olanları da, en günceli ilk sırada olmak kaydıyla dondurmalı sandviçin tadına bakmaya başlayacak.

Samsung, HTC, Sony Ericsson ve LG gibi büyük Android cihaz üreticileri hangi cihazlarının Ice Cream Sandwich güncellemesini ne zaman alacağını kabaca açıkladı. Güncellenecek mevcut cihazların yanı sıra 2012’de piyasaya çıkacak olan yeni Android telefonlarıyla ilgili detayları da az çok görmeye başladık. Samsung Galaxy S III, HTC Edge, HTC Ville, Sony Ericsson Xperia Nozomi gibi cihazlar 2012 yılı içinde beklenen başlıca Ice Cream Sandwich cihazları arasında yer alıyor. Bu cihazlarda Samsung, NVIDIA ve Qualcomm gibi üreticilerin 2012 model cihazlar için geliştirdikleri iki veya dört çekirdekli güçlü işlemcilerin bulunması bekleniyor. Anlayacağınız söz konusu cihazlar kullanıcılarına güçlü bir Ice Cream Sandwich deneyimi yaşatacak. Ice Cream Sandwich ile birlikte gelen donanım tabanlı hızlandırma teknolojisi sayesinde bu ve gelecek diğer cihazlar grafik ve performans anlamında en fazla değerin kullanıcıya verilmesini sağlayacak.

Her yeni Android sürümüyle birlikte daha önce üreticilerin özelleştirmelerle sunduğu özelliklerin işletim sisteminin çekirdeğine daha fazla eklendiğini görüyoruz. Bu da üreticilerin cihazlarını farklılaştırmak için kullandıkları özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünün etkisinin azaldığı anlamına geliyor. Honeycomb tabletlerde bunu fazlasıyla gözlemlemiştik. Samsung ve HTC gibi özelleştirilmiş kullanıcı arayüzüne sahip olan üreticilerin çıkardığı Honeycomb tabletlerde yapılan özelleştirmelerin sınırlı kaldığını ve Honeycomb’un standart kullanıcı arayüzünün pek bozulmadığını gördük. Benzer durumun akıllı telefon tarafında Ice Cream Sandwich için geçerli olup olmayacağını gelecek Ice Cream Sandwich güncellemeleri veya piyasaya çıkacak telefonlarla birlikte 2012 içinde görmüş olacağız. Şimdiye kadar ortaya çıkan Ice Cream Sandwich ROM’ları üreticilerin Ice Cream Sandwich’in kullanıcı arayüzünü kendi özelleştirmeleriyle örtebildiğini gösteriyor. Yine de, kesin sonuç için 2012’nin ilk haftalarını ya da aylarını beklememiz gerekiyor.

2012’de Android’in en büyük rakibi hiç şüphesiz iOS olacak. Her ne kadar Android pazar payı bakımından lider durumda olsa da, kârlılık açısından Apple’ın mobil uygulama mağazası App Store ve bu platformda yer alan uygulamalar açık ara önde görünüyor. Google’ın 2012’deki en büyük mücadelelerinden biri bu alandaki kârlılığı daha da arttırmak olacak. 2011 yılı içinde uygulama içi satış, abonelik gibi alanlarda önemli adımlar atıldı, ancak daha alınması gereken yol var gibi görünüyor. Belki de, kârlılık için para harcamayı seven kullanıcıları Android platformuna çekmek gerekiyor. Bunun için de sadece işlev değil, tasarım anlamında da çekici Android cihazlara ihtiyaç var. LG’nin 2012 yılının başlarında çıkarmayı planladığı PRADA Phone by LG 3.0 gibi çekici Android cihazlarının sayısının artması gerek. 2012 yılının başlarında Türkiye’ye gelecek olan ASUS Eee Pad Transformer Prime‘ı da bu sınıf içinde değerlendirebiliriz.

2011 yılında bizim için en önemli olaylardan bir tanesi yılın ilk aylarında Android Market’in Türkiye’den erişime açılmış olmasıydı. Zaten bu olaydan sonra piyasadaki Android cihaz dağılımı dikkate değer biçimde yükselmeye başladı. Bu da beraberinde daha fazla yeni Android cihazını Türkiye’ye getirdi. 2012’de de bu trend devam edecek. Yeni yılla birlikte en büyük beklentilerimizden bir tanesi de artık paralı Android uygulamalarına da Türkiye erişiminin açılması. Bu durum şimdiye kadar para kazanmak için iOS’i tercih eden yazılımcıların ilgisini Android’e daha fazla vermesine vesile olacaktır.

Apple, 2011’in son çeyreğinde tanıttığı iPhone 4S ile birlikte ilgi çekici bir özelliği de kullanıma sundu. Siri adı verilen özellik sayesinde kullanıcılar akıllı telefonlarını sesli komutlarla kontrol edebiliyor, bilgi alabiliyor. Android tarafında ses giriş ve tanıma desteği uzun zaman var, ancak Siri gibi verimli bir servisin eksikliği mevcut. Google’ın Siri’ye meydan okuyacak bir ürünü 2012 içinde Android’e ekleyebileceği bir süredir konuşuluyor. Majel olarak adlandırılacağı konuşulan bu özellik dahilinde Zagat ve Alfred gibi bu yıl içinde satın alınan servislere ait içeriklerin de kullanılması bekleniyor. Majel büyük ihtimâlle 2012 yılının ortalarında düzenlenecek Google I/O 2012‘de ayrıntılarının açıklanmasını beklediğimiz Jelly Bean içinde yer alacaktır. Jelly Bean, 2012’nin son çeyreğinde, muhtemelen yeni bir Nexus cihazıyla çıkacak gelecek nesil Android sürümünün kod adı. Nexus cihazı demişken, 2012 yılı içinde Google’ın bir Nexus tablet çıkaracağına dair beklentiyi de aktarmadan geçmeyelim. Geçtiğimiz günlerde bir demeç veren Google Yönetim Kurulu Üyesi Eric Schmidt Nexus tabletin önümüzdeki altı ay içinde ortaya çıkacağını işaret etmişti.

2012’nin başlarında Google’ın Motorola Mobility’yi satın alma süreci de tamamlanacak. Motorola’nın cep telefonu bölümü Google çatısı altına katıldıktan sonra Android’in nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyoruz. Hatırlayacak olursanız, satın alma haberleri çıktıktan sonra Google’ın büyük Android iş ortakları satın almadan memnuniyet duydukları şeklinde demeçler vermişti. Ne var ki, kapalı kapılar ardında durumdan çok hoşnut olmadıklarını ifade ettiklerine dair haberler okumuştuk. Google’ın bir donanım şirketi satın almasıyla birlikte yazılım tarafında ipleri elinde tuttuğu Android’in donanım tarafını da daha fazla kontrol altına alıp almayacağı merak ediliyor. Her ne kadar Mountain View’dan hiçbir şeyin değişmeyeceğine dair açıklamalar gelse de, bu açıklamaların ne kadar samimi olup olmadığını görmek için 2012 yılını iyi takip etmemiz gerekecek.

2011’i parlak bir yıl olarak geride bırakmaya hazırlanan Android için 2012 daha da parlak bir yıl olabilir. 2012’de piyasaya çıkacak yüksek profilli Ice Cream Sandwich cihazları Android’in pazar payını arttırmasına yardımcı olabilir. Giriş ve orta seviye tarafında da yeni modellerin gelmesini ve hareketli bir yılın yaşanmasını bekliyoruz. Üstelik bir krizin beklendiği 2012’de düşen alım gücü insanların yüksek profilli cihazlar yerine giriş ve orta seviye cihazlara yönelmesine neden olabilir. Android’in bu alanda da varoluşu 2012 için daha fazla pazar payı potansiyelinin varlığını işaret ediyor.