Tablet bilgisayar fikri aslında yeni sayılmaz. 2000’li yılların başında Microsoft bu fikri ortaya atmış, ekranı döndürülüp tablet formu hâline sokulan dizüstü bilgisayarları geride bıraktığımız on yılın ilk yarısında piyasaya sürmüştü. Bu cihazlar özel kalemle kontrol ediliyordu, ancak pratiklikten uzaktı. Birkaç yıl sonra, Apple gerçekten dönüm noktası sayılabilecek bir cihazla, iPad ile geldi ve tablet oyununda kuralları belirledi.
iPad için dedikodular 2009’un başlarında kulaktan kulağa fısıldanmaya başlamıştı, ancak ürünün tanıtımı 2010’un başını buldu. Nisan ayının başında ABD’de satışa sunulan bu tablet bilgisayar o kadar ilgi gördü ki, iPad bulmak bir sorun hâline dönüştü. Türkiye’de satışı yılan hikayesine dönen iPad geçtiğimiz Cumartesi gününden itibaren resmen ülkemizde de satışa sunuldu. Ancak iPad’e ilgi duyan kitleler bu ürün resmi kanallar aracılığıyla satışa çıkmadan iPad edinmesini bildi. Bu noktada Migros, Kipa, Avea gibi şirketlerin garantisini kendilerinin sağlayıp iPad’i satmaları da etkili oldu.
Apple’ın iPad’i için 2010’da tablet alanında baskın ve yalnız oyuncu nitelendirmesini yapmak yanlış olmaz. Geride bırakmakta olduğumuz yıl içinde çeşitli tabletler gördük ancak hiçbirisi Apple’ın iPad’iyle boy ölçüşebilecek niteliklere sahip değildi. Ancak bu noktada Samsung’un Galaxy Tab’ini bir kenara ayırmak gerek. Kasım ayının sonlarında Türkiye’de de satışa sunulan Samsung Galaxy Tab iPad ile gerçek anlamda boy ölçüşebilecek ilk cihaz olarak nitelendirildi. Ancak Samsung Galaxy Tab’i çalıştıran Android 2.2 Froyo sürümünün tablet cihazlar için yeterince elverişli olmaması Galaxy Tab için bir handikap oldu.
2010 fırtına öncesi sessizlik gibi geçti, ancak 2011’in başından itibaren tablet piyasasını oldukça canlı ve hareketli günler bekliyor. Yılın hemen başında ABD’de düzenlenecek olan CES 2011 tüketici elektroniği fuarında LG, ASUS, MSI, Motorola gibi şirketlerin NVIDIA Tegra 2 ya da Intel Oak Trail tabanlı Android ve Windows 7 tabletleriyle boy göstermesi bekleniyor. Yine Ocak ayı içinde Apple’ın yeni nesil iPad’i tanıtması bekleniyor. Yeni iPad ile ilgili çeşitli dedikodular öne sürülüyor, bunların arasında en mantıklı geleni cihazın önünde FaceTime görüşmeleri için bir video kamera bulunacağı. Belki işlemci konusunda da birtakım yükseltmeler yapılabilir. Bu arada birinci nesil iPad için aylarca bekleyen Türkiye’deki kullanıcıların ikinci nesil iPad için o kadar da fazla beklemeyeceğini düşünüyoruz. iPad 2 yurtdışında piyasaya çıktıktan çok kısa bir zaman sonra Türkiye’de de satışa çıkacaktır.
RIM’in geçtiğimiz haftalarda tanıtımını yaptığı QNX tabanlı tableti BlackBerry PlayBook’un da 2011’in Mart ya da Nisan ayında yurtdışında piyasaya çıkması bekleniyor. RIM şu sıralar PlayBook’un tanıtımını yapmakla fazlasıyla meşgul. 7 inç’lik boyutu ve Flash tabanlı içerikleri oynatma yeteneğiyle göze çarpan bu ürünün iPad karşısında ne yapacağını da çok merak ediyoruz. Merakla beklediğimiz bir diğer şey de Android’in tablet cihazlara özel sürümü Honeycomb olacak. Android’in arkasındaki isim olan Andy Rubin geçtiğimiz haftalarda düzenlenen D:Dive Into Mobile etkinliğinde Honeycomb ile çalışan Motorola markalı bir tablet prototipini gözler önüne sermişti ve Honeycomb’un arayüzü fazlasıyla etkileyici bulunmuştu. Android Honeycomb’un fazla gecikmeyeceği, Şubat ya da Mart aylarında tanıtılacağı söyleniyor. Android Honeycomb’un çıkışıyla birlikte Android tabanlı tabletlerde bir patlama bekliyoruz. Samsung’un Galaxy Tab’in yanına 5 ve 10 inç’lik tabletler ekleyeceği biliniyor. Bu tabletler büyük ihtimalle Honeycomb yüklü şekilde gelecektir.
Tablet odaklı uygulamalara bakacak olursak, şu anda üzerinde konuşabileceğimiz tek somut şeyin iPad platformu olduğunu söyleyebiliriz. Daha iPad Türkiye’ye Apple’ın onayıyla gelmeden önce birçok yerli uygulama App Store’da boy göstermişti. 2011’de bu sayının daha da artacağını tahmin ediyoruz. Android tarafından da bir hareketlilik bekliyoruz. Android Market’in Türkiye’ye açık olmaması bir handikap sayılabilir, ancak üreticiler bu noktada kendi işini kendileri halledebiliyor. Örneğin Samsung, Galaxy Tab’i içerik tarafında da beslemek amacıyla çeşitli işbirliklerine imza atıyor ve tablet odaklı uygulamalar çıkarıyor. Yapı Kredi Bankası’nın geçtiğimiz günlerde duyurulan tablet uygulamasını önümüzdeki günlerde ve haftalarda başka tablet uygulamaları izleyecektir.
Şu anda bir teknoloji mağazasına gittiğinizde sıra sıra dizilmiş netbook’lar gözünüze çarpıyordur. Bu yılın ortalarından itibaren tabletler için de ayrı bir bölüm açılabilir. Tablet bilinci 2011’de daha da yaygınlaşacak.