2010 yılı akıllı telefon pazarı için oldukça canlı geçen bir yıl oldu. Apple’ın iPhone 4 ile ilgili anten problemi, Android’li akıllı telefonların yükselişi, Nokia’nın akıllı telefon pazarında tekrar rekabetçi hale gelme çabaları, Microsoft’un Windows Phone 7 ile akıllı telefon pazarında yaptığı yeni başlangıç 2010’un akıllı telefon gündeminde konuşulan başlıca konular arasında yer aldı.
2011’e girilirken akıllı telefonlardan çok tablet cihazları konuşur olduk. Yine de, 2011’de akıllı telefonlardan yine sıklıkla bahsetmeye devam edeceğiz. Yılın hemen başında düzenlenecek olan CES 2011’de çift çekirdekli işlemciye sahip Android’li cihazları görmeye başlayacağımızı tahmin ediyoruz. Hatta LG Optimus 2X adını verdiği, NVIDIA Tegra 2 işlemcili ve Android işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonunu duyurdu bile. CES 2011’den yaklaşık 30 gün sonra Barselona’da düzenlenecek olan 2011 Mobil Dünya Kongresi’nde ise Sony Ericsson’un yeni Android’li akıllı telefonlarını bekliyoruz. Bu arada 2010’un sonlarında Teknoblog’un sayfalarında da fazlasıyla yer alan PlayStation cep telefonunu (Zeus Z1) ya CES’te ya da Mobil Dünya Kongresi’nde görmeyi bekliyoruz. Android 2.3 Gingerbread ile çalışacağı söylenen bu cihaz PlayStation’dan aşina olduğumuz kontrolleri barındırıyor.
Samsung ve HTC gibi Android’li cihazlarıyla öne çıkmış şirketlerin 2011’de de bizi şaşırtacak cihazlarla gelmelerini bekliyoruz. Acaba Samsung’un Google için ürettiği Nexus S Türkiye’ye gelecek mi? Bunu merakla bekliyor olacağız. Ayrıca Samsung’un Galaxy serisine 2011’de yeni cihazlar kazandırmasını bekliyoruz. Hatta Galaxy S2 adlı bir cihazın dedikoduları şimdiden yapılmaya başlandı bile. 2010’da Desire, Desire HD, Desire Z gibi başarılı Android cihazlarla beğeni toplayan HTC’nin 2011’de yine bizleri şaşırtacak, çift çekirdekli işlemciye sahip akıllı telefonlarla karşımıza çıkmasını bekliyoruz. Bu arada HTC Desire HD ve Desire Z modelleri de 2011’in hemen başında Türkiye’de satışa çıkacak. Ayrıca HTC bundan böyle yurtdışında piyasaya sürdüğü son model akıllı telefonları en geç bir ay içinde Türkiye’de de piyasaya sürme kararı almıştı. Bu kararın ne derecede hayata geçirildiğini de 2011’de test etme fırsatı bulacağız. Android konusunda yurtdışında iddialı gördüğümüz bir diğer isim olan LG’nin 2011’de Türkiye pazarında daha aktif bir rol oynaması da en büyük temennimiz. LG 2010’da özellikle Optimus GT540 ile Türkiye’de ses getirmek istedi, ancak bu girişimin çok da parlak olduğunu söyleyemeyeceğiz. Talebin her geçen gün arttığı Türkiye pazarına LG’nin de kayıtsız kalmayacağını düşünüyor ve diğerleri gibi yüksek profilli akıllı cihazlarla Türkiye pazarında olacağını düşünüyoruz.
Apple’ın iPhone’u 2011’de de gündemi meşgul etmeye devam edecek. Haziran ayına doğru yeni iPhone ile ilgili dedikoduların artmasını bekliyoruz. Ve yine bu ay yeni iPhone’un Steve Jobs tarafından tanıtılması kuvvetle muhtemel gibi görünüyor. 2010’da kapsamlı ve radikal bir değişimden geçen iPhone 4’te 2011’de ne gibi değişiklikler göreceğimizi merak ediyoruz. İşlemci, grafik ve kamera tarafında bazı yenilikler görebiliriz. Bu arada çıkışı yılan hikayesine dönen beyaz renkli iPhone 4’ün de önümüzdeki ilkbahar aylarında piyasaya çıkacağı söyleniyordu. Bakalım bu tahmin gerçeğe dönüşecek mi? 2011 model iPhone’un Türkiye pazarına girişiyse yine Ağustos veya Eylül aylarında olacaktır.
Microsoft için 2010’da yeni bir başlangıç yaptı denilebilir. Ekim ayında tanıtılan Windows Phone 7 işletim sistemi ile şirket Windows Mobile deneyimlerine bir set çekerek yeni bir başlangıç yaptı. Pazarlama konusunda mobil operatörlerle işbirliği yapan ve insiyatifi eline alan Microsoft şimdilik gelişmiş pazarlarda rekabete girişmiş durumda. Windows Phone 7 cihazlarının Türkiye piyasasına girişi için Microsoft’un kararı gerekiyor. Bakalım, 2011’de Microsoft’tan beklediğimiz yönde bir adım gelecek mi? Bu arada geçtiğimiz günlerde çıkan, Nokia’nın Microsoft ile Windows Phone 7 tabanlı cihazların üretimi için pazarlıklar yürüttüğü haberi gündeme bomba gibi düşmüştü. 2011’de biraz da bu beklentiyle meşgul olacağız gibi görünüyor.
Hazır yeri gelmişken Nokia’dan da bahsetmeden geçmeyelim. Nokia giriş ve orta seviye cep telefonlarında ilk tercih edilen markalardan birisi olurken, akıllı telefon pazarında iPhone ve Android’li cihazlar ile rekabet etmekte zorlanıyor. Her ne kadar Symbian işletim sistemi akıllı telefon pazarında lider olsa da, pazar payı her geçen zaman biraz daha eriyor. Bu kötü gidişi durdurmak isteyen Nokia’nın vargücüyle çalıştığına ve gayret gösterdiğine tanık oluyoruz. Nokia N8 gibi çekici bir cihazı yurtdışında piyasaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra Türkiye’ye getirmeyi başaran Nokia, Symbian işletim sisteminin de geliştirme çalışmalarını üstüne almış bulunmakta. Nokia N8’i çalıştıran Symbian^3 şu haliyle yetersiz gibi görünse de, 2011’in başında beklenen kapsamlı güncellemelerle işlerin biraz daha düzeleceğini ümit ediyoruz. Bu arada Nokia ve Intel’in birlikte geliştirdiği mobil işletim sistemi MeeGo ile çalışan Nokia markalı akıllı telefonların da 2011 yılında piyasaya çıkmasını bekliyoruz. Türkiye pazarında lider konumda olan ve Ovi mağazasıyla burada hatırı sayılır bir başarı gösteren Nokia’nın 2011’de Türkiye’de göstereceği performansı da merak ediyoruz.
2010’un en çarpıcı olaylarında bir tanesi de HP’nin Palm’ı satın alması oldu. Palm’ın elindeki webOS işletim sistemi için böyle bir hamleye giriştiğini düşündüğümüz HP, akıllı telefonları Palm markasıyla sunmaya devam edecek gibi görünüyor. Profesyonellerin seçimi olan BlackBerry akıllı telefonların üreticisi RIM’in de 2011’de BlackBerry Torch 9800’den daha üstün BlackBerry 6 yüklü akıllı telefonları tanıtmasını bekliyoruz.
Akıllı telefon pazarının büyük oyuncuları için 2011 oldukça hızlı geçmeye devam edecek. Bu arada oyuncular sadece akıllı telefon pazarında değil, tablet pazarında da rekabet edecek. Bu rekabetin biz tüketiciler için çekici ve kullanışlı ürünler olarak meyve vermesini temenni ediyoruz.