ABD Ordusu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nın başındaki isim olan General David Perkins, hafta içinde ABD Ordu Birliği tarafından düzenlenen Küresel Güç sempozyumunda konuştu. Perkins, sempozyumdaki konuşmasında ABD ordusunu önümüzdeki yıllarda bekleyen tehlikelerden bahsetti. Perkins’in verdiği en ilginç örnek ise 3 milyon dolar değerindeki bir Patriot füzesinin 200 dolarlık drone’u aşağıya indirmek için kullanılması oldu. Perkins, söz konusu eylemin ABD’nin bir müttefiki tarafından gerçekleştirildiğini belirtti, ancak ülke ismi vermedi.
Perkins konuşmasında cephedeki askeri organizasyonun karmaşıklığının üzerine odaklandı. Hava, kara ve deniz kuvvetlerinin bileşik doğasının bazen parçalı tepkilere yol açtığını söyleyen Perkins, komutanların tehlikeleri bütün olarak değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Amerikan komutan, konuşmasında insansız hava araçları üzerinde de ayrıca durdu. Perkins, insansız hava araçlarının bir hava savunması problemi olarak değerlendirildiğini ancak bunun doğru olmadığını belirtti. Komutan, ABD’nin bir müttefikinin küçük drone’lar kullanan düşmanlarına karşı Patriot füzesi kullandığını dile getirdi. Perkins, bu problemin etkililikten ziyade ekonomik temelli olduğunu ifade etti. Yaşanan olay, söz konusu Amerikan müttefiğinin ordusunu ekonomik olarak zorlamak adına sadece birkaç drone satın alıp uçurmanın yeterli olduğunu gösteriyor.
Perkins: 200 dolarlık drone için pahalı füzeler kullanılmamalı
Perkins’in de dediği gibi, 3 milyon dolar değerindeki bir füzenin küçük bir drone’u düşürmek için kullanılması “aşırı” sıfatını fazlasıyla hak ediyor. Perkins’e göre, gelecekte böyle bir durumun tekrarlanmasını önlemek için komutanların tehlikenin doğasını tanıması gerekiyor. Drone’ları hava sahası ihlâli olarak görmek yerine uygun ve ölçülü bir tepkinin sunulmasının önemli olduğu belirtildi.
Tehlikelere ölçekli bir tepki vermek, Amerikan ordusu ve müttefiklerinin geleceği için büyük önem taşıyor. Geride kalan 10 yıllık dönemde ordular insansız hava araçlarına milyarlarca dolar yatırım yaptı. Ancak son zamanlarda uygun fiyatlı seçeneklerin piyasaya çıkışıyla birlikte drone’lar askeri anlamda daha tehlikeli hâle geldi. IŞİD, geçtiğimiz eylül ayında Kuzey Irak’ta drone’ların yardımıyla Kürt güçlerine saldırılar düzenlemişti. Terör örgütü, Suriye’de ise gözetim amacıyla insansız hava araçlarından yararlanmıştı. Dolayısıyla orduların drone’lar ile mücadelenin etkin yöntemini fazla gecikmeden bulması gerekiyor.