Apple ARM işlemcisi taşıyan ilk Mac bilgisayarını 2021 yılında çıkaracak. Söz konusu iddia Bloomberg tarafından yayınlanan bir haberde dile getirildi.
Şirketin Kalamata projesi kapsamında üç Mac işlemcisinin geliştirme çalışmalarını yaptığı düşünülüyor. Bunların her biri bu yılın amiral gemisi iPhone serisinde yer alması beklenen A14 yongasını temel alıyor. Bloomberg’e göre, bu işlemcilerden ilki 12 çekirdekli CPU barındıracak, bunlardan sekiz tanesi yüksek performanslı “Firestorm” çekirdeği ve dört tanesi de enerji verimliliğini temel alan “Icestorm” çekirdeği olacak.
Apple’ın kendi bünyesinde ARM tabanlı işlemciler geliştirdiği ve bunları da Intel işlemcileri yerine Mac bilgisayarlarında kullanacağı söylentileri uzun zamandır ortalıkta dolaşıyordu. Bu geçişin söylentileri 2012 yılına kadar dayanıyor. O zamandan bu yana Apple’ı ilk ARM tabanlı işlemci taşıyan Mac bilgisayarını 2020 ya da 2021’de çıkarabileceğine dair çeşitli dedikodulara rastlamıştık. Bu çıkan en son haber, daha önce analist Ming-Chi Kuo tarafından yayınlanan ve ARM Mac’in 2021’de gelebileceğine dair raporla örtüşüyor. Buna rağmen, yeni tip koronavirüs salgınının Apple’ın planlarını geciktirmesi ihtimali de bulunuyor.
Geçişle birlikte Apple donanımı üzerinde daha fazla kontrol imkanı elde edecek. Üstelik Intel son zamanlarda her bir yeni nesil işlemci ailesiyle birlikte önemli performans artışları sunma konusunda zorlanıyor. Mevcut ARM işlemcileri güç tüketimi bakımından sıklıkla daha iyi performans ortaya koyuyor. Bu da pil ömrünü uzatmada yardımcı oluyor. ARM tabanlı işlemciye geçişin Apple’a işlemci maliyetlerini yüzde 40 ile 60 arasında azaltma imkanı vermesi bekleniyor.
Apple ARM işlemcileriyle ilgili başlıca detaylar
Bloomberg’in haberinde Apple’ın yongalarının teknik detaylarına dair çeşitli unsurlar da mevcut. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- A14 işlemciyi temel alan üç adet Mac yonga üstü sistem (SoC) tasarımı geliştiriliyor ve gelecek yılın iPhone işlemcisini temel alan bir Mac SoC üzerinde de çalışmalara başlandı. Bloomberg, Apple’ın hem dizüstü bilgisayarlarını hem de mobil yongalarını aynı geliştirme döngüsünde tutmayı planladığını tahmin ediyor.
- Mac yongalarının TSMC tarafından, 5nm fabrikasyon sürecini temel alacak şekilde üretileceği söyleniyor.
- Bu üç yongadan ilki, sekiz adet yüksek performans CPU çekirdeği ve en az dört enerji verimlilik çekirdeği olmak üzere toplam 12 çekirdek içerecek. Mevcut iPad Pro modelinde kullanılan A12Z yongasında sekiz çekirdek var; bunlar dört yüksek performans ve dört enerji verimlilik çekirdeği olarak tanımlanıyor.
- CPU’nun yanı sıra yonga üstü sistemde GPU da bulunacak.
- ARM Mac bilgisayarları iOS’e geçiş yapmak yerine macOS ile çalışmaya devam edecek. Burada Qualcomm ARM işlemcileriyle çalışan mevcut Windows dizüstü bilgisayarlarındaki yaklaşıma benzer bir yaklaşım var.
- Bloomberg, Apple’ın ilk ARM tabanlı bilgisayarlarının düşük güçlü MacBook’lar olacağını, çünkü kendi işlemcileri performans açısından üst sınıf MacBook Pro’larda, iMac’lerde ve Mac Pro bilgisayarlarda kullanılan Intel işlemcilerininkini tutturamayacaktır.
- 2018 yılında Apple’ın, o yılın iPad Pro modelinde çıkan A12X işlemcisini temel alan bir Mac yonga prototipi geliştirdiği söyleniyor. Bu prototipin başarısının şirkete en erken 2020’de geçişi hedefleme konusunda güven verdiği düşünülüyor.
Buradaki en büyük soru, yeni donanım mimarisi üzerinde çalışacak Apple veya üçüncü taraf macOS yazılımlarının ne kadar iyi performans sunacağı olacaktır. ARM tabanlı işlemci taşıyan Windows dizüstü bilgisayarlarında yazılım desteği henüz tam olarak olgunlaşmadı. Yine de, beklenen işlemci değişikliği 2005 yılında Intel işlemcilerine geçilmesinden bu yana MacBook serisinde yapılacak en büyük değişiklik olacaktır.