ManşetlerTeknoloji

Microsoft, Windows 11 için yüzen widget’lı yeni Başlat menüsü test ediyor

windows 11 başlat

Microsoft, Windows 11 işletim sistemine yönelik yenilikleri test etmeye devam ediyor. Son test sürümlerinde, “Başlat Menüsü Yardımcıları” adı verilen yeni bir özellik ortaya çıktı. Bu özellik, geliştiricilere, başlangıç menüsüne widget benzeri işlevler ekleyebilme imkanı tanıyor.

Windows 11 için yeni bir widget desteği

Yeni Başlat menüsü özelliği, bir “yüzen ada” şeklinde tasarlanmış ve başlangıç menüsünün yanına yerleştirilebiliyor. Geliştiriciler, bu adada farklı uygulamalar için widget benzeri bilgiler sunabilecek. “Adaptive cards”, yani “Uyarlanabilir kartlar” adı verilen platform bağımsız arayüz blokları bu yeni yapıda önemli bir rol oynuyor.

Microsoft henüz bu özelliği resmi olarak duyurmasa da, Windows 11’in Ayarlar bölümünden yapılandırılabilecek. Kullanıcılar birden fazla yardımcıyı yükleyebilecek ve istedikleri zaman bu widget’ları etkinleştirebilecek veya devre dışı bırakabilecekler. Albacore’a göre, bu yeni widget’lar özellikle web odaklı olacak.

Bu yeni başlangıç menüsü özelliği, Windows 10X ve Windows 11’de kaldırılan Canlı Kutucukların yerini alabilir. Canlı Kutucuklar, Windows Phone döneminden itibaren bilgi sunan animasyonlu ve dönen ikonlardı. Ancak bu özellik, uygulama geliştiriciler tarafından geniş çapta desteklenmedi.

Microsoft ilk olarak Windows 8 ile Canlı Karoları tanıtmıştı. Şirket bu özellikle Windows Phone OS ile daha iyi bir entegrasyon hedefliyordu. Bu özellik “bak ve git” mantığıyla tasarlanmıştı; böylece kullanıcılar telefonlarına ya da Başlat menüsüne bakarak ihtiyaç duydukları bilgileri hızla görebilirdi.

Eğer Microsoft, bu Başlat menüsü özelliği ile ilerlemeye karar verirse, bu, kullanıcıların daha etkileşimli ve bilgi odaklı bir deneyim yaşamasını sağlayabilir. Bu özellikle, daha dinamik ve kullanıcı dostu bir arayüz sunmayı hedefleyen Microsoft, kullanıcı deneyimini ön planda tutuyor. Sonuç olarak, Windows 11 kullanıcıları, işlevsellikleri artırılmış bir Başlat menüsüne kavuşabilirler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER