Teknoloji

Uygun fiyatlı Snapdragon X PC’ler için yeni gelişme

microsoft copilot plus pc

Teknoloji dünyasında heyecanla beklenen Snapdragon X serisi bilgisayarlar, nihayet yarın piyasaya sürülüyor. Ancak, analistler bu cihazların yüksek fiyat etiketleriyle premium segmentte konumlandırıldığını belirtiyor. Bu durum, daha uygun fiyatlı Snapdragon X Windows cihazları bekleyen kullanıcılar için bir hayalkırıklığı olabilir. Ancak, güvenilir bir analiste göre konu ile ilgili hem iyi hem de kötü haberler var.

Snapdragon X Serisinin daha erişilebilir olacağına dair beklentiler

Özellikle Apple ile ilgili analizleriyle bilinen Ming-Chi Kuo, orta segment kullanıcıları hedefleyen “düşük maliyetli” bir Snapdragon X serisi işlemci üzerinde çalışıldığını ifade etti. Bu yeni işlemcinin kod adının Canim olduğu ve TSMC tarafından 4nm tasarımı ile üretileceği bildiriliyor. Fiyat aralığı olarak 599 ile 799 dolar arasında olması beklenen bu cihazlar, mevcut Snapdragon X PC fiyatlarından önemli ölçüde daha uygun olacak.

Ne var ki, daha uygun fiyatlı bir Snapdragon X PC edinmek isteyen kullanıcılar için iyi haberler kadar kötü haberler de var. Kuo’ya göre, Canim işlemcisinin piyasaya sürülmesi 2025’in son çeyreği olarak planlanıyor. Bu da, yeni işlemcinin beklenen çıkış penceresinden oldukça uzak bir tarihte kullanıcılarla buluşacağı anlamına geliyor.

Eğer biraz teselli aranacak olursa, Kuo’nun iddiasına göre bu yeni işlemci, Snapdragon X Elite ve X Plus modelleri ile benzer, 40 TOPS AI gücü sunacak. Bu da, daha düşük maliyetli bu çip ile donatılacak laptop’ların da Copilot Plus özelliklerine ve belirlemelerine sahip olacağı anlamına geliyor.

Qualcomm’un, Canim çipini daha uygun fiyatlı kılacak hangi özelliklerden fedakarlık yapacağı merak konusu. Öngörümüze göre, bu ana akım işlemci daha az CPU çekirdeği, daha az yetenekli bir GPU, geri çekilmiş bağlantı özellikleri (örn. eski Bluetooth ve Wi-Fi standartları), ve/veya daha az I/O seçeneği sunabilir.