ManşetlerTeknoloji

SpaceX’in Starlink Mini İnterneti ile seyahat edenler için yeni nesil bağlantı

starlink mini

SpaceX’in Starlink uydu internet hizmeti, teknelerden uçaklara, ücra köylerden kırsal evlere kadar dünya genelinde birçok yerde zaten kullanılmakta. Henüz Türkiye’de aktif olmayan ve 2025’ten önce aktif olmasını beklemediğimiz bu hizmet şimdi, sırt çantalı gezginler için de sunuluyor.

Yeni ve kompakt DC güçle çalışan Starlink Mini, kalın bir dizüstü bilgisayar boyutunda olup, Wi-Fi yönlendiricisini doğrudan antenin içine entegre ediyor. Diğer Starlink terminallerine göre daha az enerji tüketmesine rağmen, yine de 100 Mbps’in üzerinde hızlar sunabiliyor. SpaceX CEO’su Elon Musk, Starlink Mini’nin dünyayı değiştireceğini belirterek, bu ürünün kurulumunun beş dakikadan az sürdüğünü ifade etti.

Özellikle, Mini kit ortalama sadece 20-40W tüketirken, iki yıl önce ölçülen Standart Aktif anten ve ayrı AC güçle çalışan Wi-Fi yönlendirici 33-62W tüketiyordu. Bu, Mini anteni gibi bir cihazı bir Anker Prime 27.650mAh (99.54Wh) powerbank’ten iki ila üç saat veya daha küçük 10.000mAh (40Wh) taşınabilir pillerle bir saatten biraz fazla süreyle çalıştırabileceğiniz anlamına geliyor. Mini, en az 100W (20V/5A) gücünde bir USB-C PD güç kaynağı gerektiriyor.

Starlink Mini’nin boyutları 298.5 x 259 x 38.5 mm olup, sadece 1.1 kg ağırlığında. 15 metrelik DC güç kablosu ve destek ayağı ile birlikte toplam ağırlığı 1.53 kg’a çıkıyor. IP67 derecesiyle, toz ve yağmurdan korunuyor, kısa süreli suya daldırmalara karşı dayanıklıdır.

Starlink Mini İnternet deneyiminin maliyeti

ABD’de, Starlink Mini şu an için sadece mevcut Rezidans planlarına ek bir hizmet olarak sunuluyor. Mini kitin maliyeti 599 dolar olup, standart antene göre 100 dolar daha pahalı. Ayrıca, mevcut 120 dolarlık Rezidans planlarına ek olarak Mini Roam hizmeti aylık 30 dolar ekstra ücretle sunuluyor. Bu, Starlink Mini kullanıcılarına her ay 50GB mobil veri sağlıyor ve daha fazlasını GB başına 1 dolar karşılığında satın alma seçeneği sunuyor.

Starlink Mini, ABD için yeni bir hizmet olsa da, bir Starlink destek sayfasına göre Kolombiya, El Salvador, Guatemala ve Panama’da zaten mevcut. Bu ülkelerde, Mini’yi kullanmak için veri veya hız sınırlamaları bulunmuyor ve hareket halindeyken veya denizde kullanımına izin verilmiyor. SpaceX, zamanla daha fazla pazara genişleyeceğini belirtiyor.

Starlink destek sayfasında, “Amacımız Starlink’in fiyatını düşürmek, özellikle de bağlantının karşılanamaz veya tamamen erişilemez olduğu dünya çapındaki yerler için,” ifadesi yer alıyor. “ABD gibi yüksek kullanım bölgelerinde, Starlink Mini uydu ağına ek talep getirdiği için, başlangıçta sınırlı sayıda Starlink Mini Kiti daha yüksek bir fiyat noktasıyla sunuyoruz.”

Starlink Mini, düşük maliyetli ve paylaşılabilir bir internet hizmetine ihtiyaç duyan herkes için dönüştürücü bir hizmet olabilir. Bu, güneş enerjisi jeneratöründen güç alan ailelerden, bir işgali geri püskürtmeye çalışan askeri birliklere kadar, ya da sadece az gidilen yolları tercih eden bisikletçiler ve maceracılara kadar geniş bir kitleyi kapsıyor.

Starlink Mini’nin sunduğu taşınabilirlik ve verimlilik, özellikle internet erişiminin sınırlı veya hiç olmadığı bölgelerde büyük bir fark yaratabilir. Seyahat edenler, doğa severler ve uzak bölgelerde yaşayanlar için bu yeni teknoloji, sürekli bağlantıda kalma ihtiyacını karşılamak adına mükemmel bir çözüm sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER