Teknoloji

Microsoft’un Copilot AI özellikleri kasım ayında yeni Intel ve AMD dizüstü bilgisayarlara geliyor

microsoft copilot ai

Microsoft Copilot AI adını taşıyan Windows yapay zeka özelliklerini kasım ayında bazı AMD ve Intel işlemcili dizüstü bilgisayarlarda kullanıma sunacak. AMD, daha önce Microsoft’un Copilot Plus PC donanım gereksinimlerini karşılayan dizüstü bilgisayarları piyasaya sürmüştü. Ancak, bu yapay zeka özellikleri şu ana kadar sadece Qualcomm işlemcili cihazlarda kullanılabiliyordu.

Intel, Lunar Lake kod adlı yeni Intel Core Ultra 200V işlemcilerini duyurdu. Bu işlemciler, yıl sonuna doğru Copilot Plus PC özelliklerine sahip olacak. Intel, yaptığı basın açıklamasında “Intel Core Ultra 200V serisi işlemcilere sahip tüm tasarımlar ve en son Windows sürümünü çalıştıran cihazlar, kasım ayından itibaren ücretsiz bir güncelleme ile Copilot Plus PC özelliklerini alacak” dedi.

Microsoft daha önce, Intel Lunar Lake ve AMD Strix Point bilgisayarlarının Copilot Plus PC özelliklerini “kullanıma sunulduğunda” ücretsiz bir güncellemeyle alacağını açıklamıştı. Ancak net bir tarih verilmemişti. Şimdi ise Microsoft, hem Intel hem de AMD’nin yeni Copilot Plus özelliklerine sahip bilgisayarlarının Kasım ayında yapay zeka özelliklerine kavuşacağını belirtiyor. Bazı seçili özellikler, geniş çapta sunulmadan önce Windows Insider topluluğu ile test edilecek.

Microsoft Copilot AI ve Plus PC ile neler sunacak?

Copilot Plus PC özellikleri arasında Microsoft’un yeni Auto Super Resolution teknolojisi bulunuyor. Bu özellik, oyunlarda kare hızlarını artırmak için içerikleri yükselten bir teknoloji olan DLSS’e rakip olarak görülüyor. İşlemci ve grafik işlemci üzerindeki yükü hafifletmek için bu işlem, Copilot Plus PC’lerde bulunan nöro işlem birimi (NPU) çipleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Copilot Plus PC’ler ayrıca geliştirilmiş Windows Studio Effects, görüntü eş yaratma özellikleri ve DaVinci Resolve Studio gibi uygulamaların NPU çipine erişerek görevleri hızlandırmasını sağlayan yetenekleri içeriyor. Microsoft ayrıca, güvenlik endişeleri nedeniyle ertelenen Recall AI özelliklerini de Copilot Plus PC’lere getirmeyi planlıyor. Yazılım şirketi, bu özelliği Ekim ayında Windows Insider kullanıcılarına sunmayı ve ardından daha geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyor.

Kasım ayındaki güncellemeyle birlikte, hem oyun performanslarını artıran hem de uygulamalarda işlem hızını iyileştiren bu yeni yapay zeka özellikleri, Intel ve AMD işlemcili dizüstü bilgisayarlara önemli avantajlar sağlayacak.