Teknoloji

Avrupa Birliği’nin hedefinde şimdi de Meta var

meta instagram facebook

Avrupa Birliği, geçtiğimiz ayın son günlerinde Apple’ın mart ayında yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası’nı (DMA) ihlal ettiğine dair ön bulgularını paylamıştı. Şimdi de Meta, Avrupa Birliği’nin gazabını tadacak gibi görünüyor. AB, Facebook ve Instagram’ın sahibinin de Dijital Piyasalar Yasası’nı ihlal ettiğine hükmetti. Avrupa Komisyonu daha önce Apple, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Meta’yı inceleme altına almıştı.

Komisyonun Meta’ya ilişkin ön bulguları, Meta’nın “rıza veya ödeme” modeliyle ilgili endişelere odaklanıyor. Şirket şu anda kullanıcılara uygulamalarına ücretsiz erişim ve veri paylaşımına izin verme veya toplanmasını yasaklamak için ödeme yapma seçeneği sunuyor.

Komisyon açıklamasında, Meta’nın “kullanıcıların kişisel verilerini daha az kullanan ancak bunun dışında ‘kişiselleştirilmiş reklamlar’ tabanlı servise eşdeğer olan bir hizmeti tercih etmelerine izin vermediği”, ayrıca Meta’nın “kullanıcıların haklarını kullanmasına müsade etmediği” ileri sürülüyor.

Geçmişteki açıklamaları yineleyen Komisyon, Meta’ya hiçbir ücret ödemesi gerektirmeyen “eşdeğer bir alternatif” yaratma çağrısında bulundu. AB’nin düzenleyici organının nihai bir karar vermesi için Mart 2025’in sonlarına kadar (soruşturmanın başlamasından bir yıl sonra) süresi var. Sosyal medya devi, DMA’yı ihlal etmekten suçlu bulunursa, yıllık küresel gelirinin yüzde onuna eşit bir para cezasına çarptırılabilir.

Meta yanlış yaptığını kabul etmiyor

Meta henüz herhangi bir yanlış yaptığını kabul etmedi. Şirketin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Reklamsız abonelik, Avrupa’daki en yüksek mahkemenin talimatlarını takip ediyor ve DMA’ya uyuyor. Bu soruşturmayı sona erdirmek için Avrupa Komisyonu ile daha yapıcı diyalog kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

İLGİLİ HABERLER