Ulaşım

Ford, F-150 Lightning SuperTruck’ın güç detaylarını ve tasarımını açıkladı

Ford, bu yılın başlarında bir ön izlemesi yapılan F-150 Lightning SuperTruck modelinin güç aktarım ayrıntılarını ve dış kaplama tasarımını, Pikes Peak Uluslararası Yokuş Tırmanışı’na beş günden kısa bir süre kala açıkladı.

Yarış dünyası, Ford’un elektrikli devi F-150 Lightning SuperTruck’ın performans detaylarını merakla bekliyordu. Ford, geçtiğimiz yılın SuperVan 4.2 modelindeki gibi üç motorlu güç aktarım sistemini benimsemiş. STARD UHP altı fazlı motorlar, 1,400 hp (1,044 kW / 1,419 PS) üzerinde güç üretiyor ve bu güç, “Ultra Yüksek Performanslı Li-Polimer NMC hücreleri” ile sağlanıyor.

Elektrikli güç aktarımının yanı sıra, kamyonet çılgın bir gövdeye sahip ve bu tasarım yollarda gördüğümüz standart modelleri andırmıyor. Ford, aerodinamik odaklı bu tasarımın, üç elemanlı ön kanat, kaput girişleri, far girişleri, ön dalış tahtaları ve yan difüzörlerle donatıldığını belirtti. Bunlara devasa bir kanat, akışkan gövde hatları ve büyük bir arka difüzör eşlik ediyor. Bu bileşenler, kamyonetin 150 mph (241 km/s) hızda 6,000 lbs (2,722 kg) bastırma kuvveti üretmesini sağlıyor.

Diğer öne çıkan özellikler arasında, karbon seramik frenler ve Pirelli P-Zero lastiklerle donatılmış dövme magnezyum tekerlekler yer almakta. Ayrıca model, “tamamen özel iç askı sistemi” ve tek koltuklu karbon kaplı bir kokpit ile donatılmış, çeşitli ekranlara sahip.

F-150 Lightning SuperTruck, yaklaşık 12.5 mil (20.1 km) uzunluğundaki parkurda Pikes Peak veteranı Romain Dumas tarafından sürülecek. Dumas, “2023 yarışında başarılı bir çıkış yaptıktan sonra, bu ekip ile yeniden yarışıyor olmaktan ve bir elektrikli aracın bu efsanevi parkurda ne kadar ileri gidebileceğini test etmekten heyecan duyuyorum. Testlerde, F-150 Lightning SuperTruck beklentilerimi aştı, bu yüzden çok özel bir şey yapmayı deneyebilmek için iyi hava şartları umuyoruz.” diye belirtti.

Ford’un bu hamlesi, elektrikli araçların sadece şehir içi kullanımlar için değil, aynı zamanda zorlu yarış koşullarında da ne kadar güçlü ve etkili olabileceğinin bir göstergesi. F-150 Lightning SuperTruck, Pikes Peak’in zorlu virajlarında elektrikli araçların sınırını zorlamaya hazırlanıyor.