Teknoloji

Financial Times, OpenAI ile lisans anlaşması imzaladı

openai chatgpt enterprise

Financial Times (FT), yapay zeka şirketi OpenAI ile içerik lisanslama ve AI araçları geliştirme konusunda bir anlaşma yaptığını duyurdu. Bu anlaşma, FT’nin zaten kullanmakta olduğu OpenAI ürünlerine ek olarak, daha fazla iş birliğinin kapısını açıyor. FT, ChatGPT Enterprise müşterisi olduğunu ve bu ortaklığın yeni ürünler geliştirme fırsatlarını artıracağını belirtiyor.

FT içerikleri ChatGPT üzerinden erişilebilir olacak

FT tarafından yapılan basın açıklamasına göre, ChatGPT kullanıcıları, FT makalelerinden özetler, alıntılar ve bağlantılar görebilecek. Herhangi bir bilgi talebine karşılık olarak sunulan içerikler, yayın organı tarafından açıkça kaynak gösterilerek sunulacak. Bu sayede kullanıcılar, güvenilir bilgilere hızlıca ulaşmanın yanı sıra içeriğin kaynağını da doğrulayabilecekler.

OpenAI anlaşma kapsamında, FT ile birlikte yeni AI ürünleri geliştirmek için çalışacak. Geçtiğimiz ay FT, Anthropic’in Claude büyük dil modeli tarafından desteklenen bir üretken AI arama fonksiyonunu beta olarak yayınlamıştı. ‘Ask FT’ adlı bu özellik, abonelere yayınlanmış makaleler arasında bilgi arama imkanı sunuyor.

Financial Times Grup CEO’su John Ridding, şirketin OpenAI ile ortaklık kurmasının yanı sıra “insan gazeteciliğine” olan bağlılığını sürdürdüğünü vurguluyor. Ridding, AI platformlarının yayıncılardan materyal kullanımı için ödeme yapmasının doğru olduğunu ve bu ürünlerin güvenilir kaynaklar içermesinin kullanıcıların çıkarına olduğunu belirtiyor.

OpenAI, içeriklerini AI modellerini eğitmek üzere lisanslamak için birkaç haber organizasyonuyla anlaşmalar yapmıştır. Axel Springer; Business Insider, Politico ve Avrupa’daki Bild ve Welt yayınlarını içeren benzer bir anlaşma imzaladı. Associated Press de verilerini OpenAI’nin modellerini eğitmek için kullanılmasına izin veriyor. Ancak, OpenAI’nin yayınlardan içerik lisanslamak için önerdiği 1 ile 5 milyon dolar arasındaki miktar, Apple gibi diğer şirketlerin tekliflerinden önemli ölçüde düşük görünüyor.

Diğer haber organizasyonlarının OpenAI ile ilişkileri ise daha farklı seyrediyor. The New York Times, Aralık 2023’te OpenAI ve Microsoft’a telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı. The Intercept, Raw Story ve AlterNet de benzer suçlamalarla şubat ayında OpenAI ve Microsoft’a karşı ayrı bir dava açtılar. Bu durum, AI teknolojilerinin kullanımının hukuki ve etik boyutlarını da gündeme getiriyor, bu da endüstrinin geleceği üzerinde önemli etkiler yaratabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER