Bilim

Boeing Starliner uzay aracı, kendi Aurora videosunda başrolde

boeing starliner

Boeing’in CST-100 Starliner uzay aracı, 5 Haziran’da United Launch Alliance’ın Atlas V roketi ile başarılı bir şekilde fırlatıldı ve NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore’u ertesi gün güvenle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştırdı. Starliner’ın ilk insanlı uçuşu olan bu görev, başlangıçta bir haftadan biraz fazla sürecek şekilde planlanmıştı. Ancak, son günlerde NASA, uzay aracının ISS’de 22 Haziran’a kadar kalacağını, ayrılma planlaması ve operasyonlarının tamamlanması ile bazı motor testlerinin yapılacağını açıkladı. Bu motor testleri, Starliner’ın 6 Haziran’da ISS’ye son yaklaşımı sırasında yaşanan bazı motor sorunlarını değerlendirmeyi amaçlıyor.

ISS astronotu Matthew Dominick, Starliner’ın etkileyici bir aurora fonunda görüntülendiği bazı görüntüleri paylaştı. Bu görüntüler, ISS’ye Mart ayında bağlanan SpaceX’in Crew Dragon uzay aracının içinden çekilmiş bir uzun çekim videoyu içeriyor. Dominick, Starliner’ın içinde Williams ve Wilmore’un el fenerleri ile aydınlatılmış hallerini de görmenin mümkün olduğunu belirtti. Bir başka karede ise auroranın adeta uzay aracının kendisinden yayıldığı görülüyor. Dominick, “Aurora’nın Starliner’ın servis modülü iticileri ile güzelce hizalanması için zamanlama mükemmeldi.” yorumunu yaptı.

Starliner’ın uzun vadeli görevleri

Starliner tamamen sertifikalandıktan sonra, muhtemelen bu test uçuşundan sonra, NASA, SpaceX’in Crew Dragon’unun yanı sıra uzay istasyonuna astronot ve kargo taşımak için başka bir araca sahip olacak. Crew Dragon, 2020’den beri astronotları yörüngeye taşımakta.

NASA’nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich, ajansın web sitesinde yayımlanan son bir yazıda, “Starliner’ın altı aylık bir görevde ISS’ye bağlı kalmasını sağlama amacıyla yeteneklerini anlamaya devam ediyoruz.” dedi. Stich, Williams ve Wilmore’un, uzay aracının kullanımı ve kapak operasyonları ile ilgili daha iyi bir anlayış elde etmek, acil durumlarda astronotların uzay araçlarına geri çekildiği “güvenli sığınak” testlerini tekrarlamak ve aracın ön camını kullanarak pilotajı değerlendirmek üzere ek operasyonlar gerçekleştireceğini belirtti.

Bu arada, Boeing Starliner uzay aracının etkileyici aurora görüntüleri, uzay araştırmaları ve teknolojilerinin güzelliğini ve karmaşıklığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Hem bilimsel hem de görsel açıdan büyük bir başarıya imza atan bu görev, gelecekteki uzay görevleri için önemli bir adım teşkil ediyor. Sonuç olarak, Boeing’in Starliner uzay aracı, ISS’ye yapılan bu ilk insanlı uçuşuyla önemli bir kilometre taşını geride bırakırken, gelecekteki görevler için de umut verici bir başlangıç yapmış oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER