Teknoloji

Avrupa Birliği: Apple’ın Dijital Piyasalar Yasası’na uyumluluk konusunda ciddi sorunları var

apple avrupa birliği

Apple, Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Yasası‘nın (DMA) mart ayında yürürlüğe girmesinin ardından AB ülkeleri için App Store’da bir dizi değişiklik duyurmuştu. Ancak AB, Apple’ın değişikliklerinden memnun görünmüyor. AB’ye göre, Apple’ın yeni mevzuata tam olarak uymaması nedeniyle bazı “çok ciddi” sorunları var.

CNBC‘ye konuşan Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, Apple’ın önerdiği değişikliklerin “böyle bir şirketten beklenecek bir şey olmadığını” söyledi. Buna ek olarak, AB’nin Apple’a DMA’ya uymadığı nedeniyle para cezası kesmeye hazırlandığına dair haberlere de değinen Vestager, AB’nin yasayı “en öncelikli” şekilde uygulayacağının da altını çizdi.

“Bir dizi Apple sorunumuz var; Ben bunları çok ciddi buluyorum. Apple’ın uyumlu olmadığına dair bu kadar şüphe duymamıza çok şaşırdım” şeklinde konuşan Vestager, sonuçların kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılmasını umduğunu dile getirdi.

Cupertino merkezli şirket, mart ayında iOS 17.4 güncellemesiyle birlikte AB’deki App Store deneyiminde değişiklikleri hayata geçirmişti. Geliştiricilerin kendisine ödemek zorunda olduğu komisyonu azaltan şirket, iOS ygulamalarını App Store dışında dağıtmanın yeni bir yolu olan App Marketplaces’i duyurmuştu. Daha sonraki aylarda kuralları biraz daha gevşeten şirket, bu kez uygulamaların web üzerinden dağıtımına izin verdi ve Çekirdek Ücret Teknolojisinin (CFT) yapısını değiştirdi.

Buna rağmen Avrupa Birliği, Apple’ın uygulama geliştiricilerinin, kullanıcıları ücret talep etmeden App Store dışındaki tekliflere yönlendirmesine izin verme yükümlülüklerine uymadığına inanıyor. Ceza, Apple’ın ortalama günlük cirosunun yüzde 5’ine, yani 1 milyar dolara ulaşabilir. Ancak Apple’ın daha fazla değişiklik yapmak ve cezadan kaçınmak için biraz daha zamanı olacağını da belirtmek gerekiyor.

Apple, Japonya’da da benzer sıkıntılarla karşılaşabilir

Apple, yeni kuralların DMA’ya uygunluğundan emin olduğunu söylüyor. Buna ek olarak; Japon parlamentosu büyük teknoloji şirketlerini hedef alan yeni bir tekel yasasını kabul ettiği için şirket Japonya’da da benzer zorluklarla karşılaşabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER