ManşetlerTeknoloji

Apple Avrupa Birliği kararı nedeniyle iPad ekosisteminde de kapıları açacak

apple ipad

Apple iPad için de Avrupa Birliği’nin acı reçetesini takip etmek zorunda kaldı. Bloomberg’in haberine göre, iPad de Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası’na uyması gereken cihazlar listesine eklendi. Daha önce Apple’ın Safari internet tarayıcısı, App Store ve iPhone bu listeye dahil olmuştu.

AB, kullanıcıların temelde Apple’ın iPadOS ekosistemine “kilitlendiğini” ve bunun insanları rakiplere geçmekten caydırdığını belirtiyor. Şirketin çeşitli önleyici tedbirlere uyması için önünde altı aylık bir süre bulunuyor.

Bu karar, iPadOS’un ağ geçidi denetleyicisi yazılımı olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceğine karar vermek için aylarca süren bir araştırmanın ardından geldi. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “iPadOS, birçok şirketin müşterilerine ulaşmak için güvendiği önemli bir geçit oluşturuyor. Bugünkü karar, bu platformda da adaletin ve rekabet edilebilirliğin korunmasını sağlayacak.”

Apple’ın iPadOS uyumluluğunu sağlamak için ne yapması gerekiyor? DMA’ya göre, kapı denetleyicilerinin kendi hizmetlerini rakiplerine tercih etmeleri ve kullanıcıları ekosisteme kilitlemeleri yasak. Yazılımın üçüncü taraf dahili hizmetlerle birlikte çalışmasına da izin verilmesi gerekiyor. Böylelikle Avrupa’da iPhone’larda üçüncü taraf uygulama mağazalarını önü açılmıştı. Muhtemelen iPad de yakında aynı şeyi yapacak. Başka bir deyişle DMA, Apple’ın duvarlarla çevrili bahçesinin duvarlarını ciddi anlamda yıkmış durumda.

Apple tarafından Forbes’a gönderilen açıklamada, iPadOS dahil belirlenen hizmetlerin DMA’ya uygunluğunu sağlamak için “Avrupa Komisyonu ile yapıcı bir şekilde çalışmaların süreceği” belirtildi. Ancak karardan memnun olmayan şirket, yeni mevzuatı “yeni gizlilik ve veri güvenliği risklerine” neden olmakla suçladı. Apple Lüksemburg’daki AB Genel Mahkemesi’ne yasal itirazda bulundu ve duruşmaların yılın sonlarında yapılacağı açıklandı.

Apple yeni iPad modellerini 7 Mayıs’ta tanıtacak

Apple 7 Mayıs’ta yeni iPad modellerini tanıtmak için bir etkinlik düzenleyecek. Bu etkinlikte OLED ekranlı iPad Pro ve yeni iPad Air ile birlikte yeni aksesuarların gözler önüne çıkması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER