ManşetlerTeknoloji

Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası’nın ilk hedefi Apple oldu

ios 17.4 apple abd adalet bakanlığı

Apple ve Avrupa Birliği arasında zaten gergin olan ipler biraz daha gerilecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği yetkilileri, bugün açıklanan ön kararda Apple’ın App Store “yönlendirme” politikalarının, rekabeti teşvik etmeyi amaçlayan AB Dijital Piyasalar Yasası’nı (DMA) ihlal ettiğine hükmetti. Avrupa Komisyonu ayrıca, Apple’ın geliştiricilerden talep ettiği temel teknoloji ücreti de dahil olmak üzere Avrupa’daki alternatif iOS pazarlarına verdiği destek konusunda yeni bir soruşturma başlattı.

AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İlk görüşümüz, Apple’ın yönlendirmeye tam olarak izin vermediği şeklinde. Yönlendirme, uygulama geliştiricilerinin büyük şirketlerin uygulama mağazalarına daha az bağımlı olmasını sağlamak ve tüketicilerin daha iyi tekliflerden haberdar olmasını sağlamak için çok önemlidir.”

Dijital Piyasalar Yasası’na göre; Apple ve “bekçi” olarak tanımlanan büyük şirketlerin uygulama geliştiricilerin tüketicileri uygulama mağazalarının dışındaki tekliflere ücretsiz olarak yönlendirmelerine izin vermeleri gerekiyor. Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft 2024’ün mart ayı itibarıyla AB’nin “bekçi” tanımına uyan altı büyük teknoloji şirketi konumunda.

AB’nin rekabet otoritesinin Mart ayında çeşitli soruşturmalar başlatmasının ardından DMA kuralları uyarınca suçlanan ilk şirket Apple oldu. Meta ve Google da uyumsuzluk nedeniyle inceleniyor. Apple’ın, Mart 2025’te açıklanacak nihai karar öncesinde Avrupa Komisyonu’nun ön değerlendirmesine yanıt vermek için zamanı var. Şirket, ihlal nedeniyle yıllık küresel gelirinin yüzde 10’una kadar, yani geçen yılın rakamlarına göre 38 milyar dolara kadar para cezasına çarptırılabilir. Tekrarlanan ihlallerde bu oran yüzde 20’ye çıkıyor.

Avrupa Komisyonu Apple hakkında bir soruşturma daha başlattı

Avrupa Komisyonu ayrıca Apple’ın alternatif iOS uygulama mağazalarına verdiği destekle ilgili yeni işlemler başlattı. Soruşturma, çekişmeli Temel Teknoloji Ücreti, kullanıcıların üçüncü taraf pazar yerlerini yüklemesi için gerekli olan çok adımlı zahmetli süreç ve Apple’ın geliştiriciler için uygunluk gereksinimlerine odaklanıyor.

Vestager, bu konuyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Ayrıca, çekirdek teknoloji ücreti olarak adlandırılan ücret ve üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve dışarıdan yüklemeye izin veren çeşitli kurallarla ilgili olarak Apple’a karşı da dava açtık. Geliştirici topluluğu ve tüketiciler, App Store’a alternatifler sunmaya istekli. Apple’ın bu çabaları baltalamamasını sağlamak için araştırma yapacağız.”

Apple tarafından konuyla ilgili olarak sözcü Peter Ajemian’ın imzasıyla The Verge sitesine gönderilen açıklama ise şu şekilde: “Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Apple, geliştiricilerden ve Avrupa Komisyonu’ndan gelen geri bildirimlere yanıt olarak DMA’ya uyum sağlamak amacıyla bir dizi değişiklik yaptı. AB’de App Store’da iş yapan tüm geliştiriciler, uygulama kullanıcılarını web’e yönlendirerek satın alma işlemlerini oldukça rekabetçi bir fiyatla tamamlama yeteneği de dahil olmak üzere, sunduğumuz özelliklerden yararlanma fırsatına sahip. Rutin olarak yaptığımız gibi, Avrupa Komisyonu’nu dinlemeye ve onlarla iletişim kurmaya devam edeceğiz.”