Teknoloji

Adobe’ye ‘Abonelik İptal Zorlukları’ nedeniyle dava açıldı

adobe yapay zeka

ABD, Adobe’yi abonelik iptallerini zorlaştırmak ve gizli ücretlerle tüketicileri kandırmakla suçlayarak dava açtı. Adalet Bakanlığı tarafından pazartesi günü açılan davada, Adobe’nin tüketicilere abonelik iptali sürecinde zorluk çıkardığı ve yüksek erken iptal ücretlerini gizlediği iddia ediliyor.

Adobe’nin abonelik politikaları üzerine eleştiriler

Davada, Adobe’nin yıllık, aylık ödemeli planlarının şartlarını “ince yazılar, opsiyonel metin kutuları ve hiperlinkler” arkasına sakladığı belirtiliyor. Bu yolla şirket, aboneliği iptal etmek isteyen müşterilere yüzlerce dolara varan erken iptal ücretlerini açıkça bildirmiyor. Müşteriler aboneliklerini iptal etmeye çalıştıklarında, karmaşık ve zahmetli bir süreçle karşılaşıyorlar. Bu süreç, birden fazla web sayfası ve pop-up’lar arasında gezinmeyi gerektiriyor ve bu da müşterileri caydırıcı bir durum oluşturuyor.

Davaya göre, abonelik iptali telefonla veya canlı sohbet yoluyla yapılmaya çalışıldığında da benzer engellerle karşılaşılıyor. Adalet Bakanlığı, müşterilerin aramaları veya sohbetlerinin kesildiğini ve yeniden bağlandıklarında neden aradıklarını tekrar açıklamak zorunda kaldıklarını iddia ediyor. Bu uygulamaların, tüketicileri korumak için tasarlanmış federal yasaları ihlal ettiği belirtiliyor.

Adobe’nin dijital pazarlama ve satıştan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Maninder Sawhney ve dijital medya iş biriminin başkanı David Wadhwani de davada hedef alınıyor. Şikayette, bu yöneticilerin Adobe’nin bu uygulamalarını yönettiği, kontrol ettiği veya bu uygulamalara katıldığı iddia ediliyor. Adobe, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

FTC’nin Tüketici Koruma Bürosu Direktörü Samuel Levine, “Adobe, erken iptal ücretlerini gizleyerek ve iptal işlemini zorlaştırarak müşterileri yıllık aboneliklere hapsetti.” diyerek, Amerikalıların abonelik kaydı sırasında firmaların oyun oynamasından ve iptal etmek istediklerinde engellerle karşılaşmasından bıktığını belirtti. Federal hükümet, geçen yıl Adobe’nin iptal uygulamalarını incelemeye başladı.

Adobe, 2012 yılında, yaratıcı yazılımlarını ömür boyu kullanım için satmaktan, Photoshop, Illustrator, InDesign ve diğer ürünleri içeren bir aylık veya yıllık abonelik modeline geçti. Şirketin bu abonelik modeli, genellikle işlerini sürdürebilmek için Adobe’ye bağlı kalmak zorunda olan yaratıcı profesyoneller arasında uzun süredir hayal kırıklığı yaratıyor. Bu ayın başlarında, Adobe’nin yeni hizmet şartları, kullanıcıların sanat eserlerini yapay zeka ile eğitme fırsatı olarak görülmesi üzerine tepki çekti.

Bu dava, Adobe’ye yönelik devam eden düzenleyici incelemelerin bir parçası olarak görülüyor. 2022 yılında Adobe, 20 milyar dolara ürün tasarım platformu Figma’yı satın almaya çalıştı, ancak geçen yıl Avrupa düzenleyicilerinin antitröst incelemesiyle karşılaştıktan sonra anlaşmadan vazgeçti.

Adobe’nin abonelik iptal zorlukları ve gizli ücretleri, şirketin müşteri memnuniyeti ve tüketici haklarına ne kadar önem verdiğini sorgulatıyor. Bu dava, Adobe’nin iş uygulamalarının daha şeffaf ve kullanıcı dostu olması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER